Topciment – Appliceringstips badrum #
Innan start #
- Starta ALDRIG ett projekt utan att ha visat ett prov på åtminstone 60x60cm som du tror att du kan göra på en större yta. Om det blir problem med färg/struktur så är det så gott som alltid på grund av ett kunden inte sett ett ordentligt prov. Även om ni använder våra showrooms så bör ni ta er tiden att göra ett eget prov i rätt färg innan start. Tiden det tar sparar man in snabbt på att inte behöva göra om badrummet pga tex “fel” färg.
- Kolla fall, eventuell bom i plattor mm. innan start. Badrummet ska vara i bra skick.
- Be kunden tvätta av badrummet några dagar innan ankomst, om ni gör det så riskerar fogarna att bli blöta innan applicering. Mest för att få bort tvålrester, fett och den värsta skiten.
- Säg till dem att ej duscha 3 dagar innan ni ska komma.
- Låt eventuell golvvärme stå på 1-2 dagar efter sista duschen för att torka ut eventuell fukt under plattorna, men den bör stängas av senast 24h innan ni lägger cementen.
- Om där ej finns golvvärme så finns det såklart en risk att fixen under fortfarande är fuktig då den kan vara det under flera veckors tid. Ni kan såklart ta det säkra före det osäkra och sätta in en värmefläkt eller en avfuktare i badrummet ett par dagar innan ankomst. Då arbetet tar ca en vecka så kommer det ta 5-7 dagar innan ytan sealas från sista duschen.
- Desto fler saker som är borttagna vid start desto snabbare går det. Vill kunden ej ta bort tex en kommod toalett eller liknande så bör ni ta extra betalt för det. Detta då det kommer ta er längre tid för er med allt från slipning till applicering med saker i vägen.
- Vi ta inte bort duschbrickan när vi applicerar, de 2-3mm spelar troligtvis inte någon roll för att sätta tillbaka den. Vi vill dock inte chansa.
- Vi har inte haft problem med det, men vill man vara på den säkra sidan så kan man använda en värmefläkt eller avfuktare i badrummet efter att de slutat duscha.
- Alla lager och torktider UTOM topsealern kan påskyndas med fläktar. Dock aldrig värmefläktar. Topsealern måste torka innifrån och ut, därför ska ej fläktar användas på den. Var noggrann med att det är rent runt om fläkten så att ni inte blåser in hår eller annan smuts på framförallt presealern.
Applicering på Kakel/klinker #
- Ta bort all silikon (mindre rester brukar inte skapa problem), använd silikonskrapa (hårdplast) eller en kniv, var försiktig så att du ej kommer ner till tätskiktet.
- Slipa eventuellt över plattorna med en betongslip, framförallt om de verkar vara lite ojämnt lagda.Det viktiga är då att ni då får bort de större ojämnheterna från tandande plattor.Ofta är plattorna ojämnare än man tror, betongslipen kommer då göra det lättare att nå ett bra resultat. Med betongslipen kan ni även slipa bort en eventuell bård.
- Vid applicering av microcement på endast golvet rekommenderar vi i första hand forcrete. Vill ni använda Topciment ska golvet primas med primapox, detta för att förhindra att vattnet tränger upp i microcementen underifrån.
Spackling av fogar med Quartzfiller #
Den största fördelen med quartzfillern är att man kan sätta nätet samtidigt som man spacklar fogarna vilket sparar väldigt mycket tid. Ni kan då slipa och lägga microbase dag 2. Vi rekommenderar då 70gr nätet för optimal tjocklek. Även 58gr nätet har fungerat bra.
- Om plattorna är ojämna, slipa över dem snabbt med en betongslip. Flera applicerare gör det oavsett då det går väldigt snabbt och ger bättre förutsättningar för att nå ett perfekt resultat.
- Spackla fogarna med quartzfillern med eller utan armeringsnät alternativt med ett cementbaserat spackel.
- Väljer ni att sätta quartzfillern med armeringsnätet sparar ni mycket tid. Ni spacklar då fogarna och plattorna ca 1 vå brett , fäster nätet i quartzen, spacklar på ett slätt lager uppe på nätet. Fortsätt sedan med nästa våd tills badrummet är täckt. Nätet hjälper er att få en bra tjocklek och även nå ett slätt resultat på fogarna. Ni slipper dessutom armera dagen efter. *
- Om ni tycker ovan är ett svårt moment nätet med plusprimern så spacklar ni fogarna med quartzfillern, väntar i ca 2 timmar, slipar lätt, lägger ett tunt lager quartzfiller på hela ytan.
- Ni kan även spackla fogarna med fix eller ett cementbaserat spackel. Fix har en tendens att krympa vilket inte är optimalt enligt mig. Vid användning av någon av dessa – Spackla då fogarna – slipa – spackla hela ytan – slipa hela. Fördelen med denna lösningen är att ni kan använda betongslipen även efter applicering vilket ni bör vara mycket försiktiga om ni lagt Quartzfillern.
- När underarbetet har torkat, torktid beror på materialval. Slipa ytan och känn efter så att du ej kan känna ojämnheterna i fogarna (varken som bulor eller hålor), om så är fallet spackla igen eller slipa mer. Detta steget är det absolut viktigaste i förarbetet, känner ni fogarna nu kommer risken vara stor att ni kommer göra det även efter alla lagerna. Känner ni fogarna är även risken stor att de kommer synas efter lacken, spackla hellre ett lager för mycket än för lite.
Applicering på tätskikt #
Vi rekommenderar Kiilto eller Zebra då de godkänner våra produkter. Ni kan få utbildning i båda dessa genom att kontakta oss. Zebra har en full monteringsanvisning för kakel/klinker samt ett kvalitetsdokument att fylla i.
- Limma fast silen (Zebra kräver i dagsläget en purus sil för microcement) på tätskiktet med ett vattentätt lim, vi använder oftast tech 7 men hör med tillverkaren vad de rekommenderar. Lägger ni endast microcement på golvet rekommenderar vi istället att man fäster silen med fix som vanligt och använder Forcrete om ni gått en kurs med de produkterna. Sätter ni silen med fix är det viktigt att denna läggs tätt mot tätskiktet och at fixen sedan primas med primapox innan microcementen appliceras. Primapox används för att förhindra att vatten tar sig till microcementen bakvägen. Det är viktigt att ni gör enligt ovan, annars kommer vattnet ta bakvägen mellan silen och tätskiktet, fixen suger då upp vattnet och missfärgar microcementen.
- Lägg på fixen som er tätskiktstillverkare rekommenderar. Fixen på väggarna läggs dels för att få rätt fästmassa mot tätskiktet men även för att jämna ut skarvarna på mattan. Eftersom microcementen endast bygger 2-4mm så kommer annars skarvarna att synas igenom. Underskatta inte detta momentet då det kan skapa er mer jobb senare i projektet. På golvet lägger ni fixen i den tjockleken som ers brunnssil är i, dvs 4mm om det är en mosaik sil, 6mm standard osv. Det innebär alltså att ni kommer få lägga väldigt mycket fix när ni använder en väggnära brunn. Det kan ställa till det då torktiden på fixen ofta är längre än man tror. För att slippa lägga lika mycket fix överallt kan man öka fallet med någon mm. i duschdelen när man flyter. På det viset kan man sedan lägga mindre fix utanför duschdelen.
- För att få en jämn spackling över ytorna kan ni sprida materialet med en fixkam överallt utom över skarvarna. När det torkat fyller ni sedan i ”räfflorna”. Använder ni den tekniken på golv så välj förslagsvis en kam som är ett par mm ”högre” än silen ni använder. Ofta krävs det en slätspackling extra för att få bort räfflorna.
- Blir det sprickor innan microcementen appliceras ska dessa först åtgärdas, prata då med tillverkaren om hur de ska åtgärdas.
- När fixen är torr primar ni ytan med ABS-Primer eller med resinet (härdaren till cementen).
Var noga med att fixen är genomtorr, detta tar ofta längre tid än man tror. Är den inte torr så kommer den att spricka förr eller senare, detta får då även microcementen att spricka. Snabbfix är att föredra av just denna anledningen. Alla tillverkare har olika torktider på sin snabbfix, den ska vara genomtorr när microcementen appliceras.
Applicering på plastmatta #
Finishen i badrum med plastmatta kan vara svåra att få lika bra som andra ytor. Ofta är det överlappet mellan golv och vägg samt de rundade hörnen som gör att finishen blir lite lidande.
- Prima överlapp mellan golv/vägg med en gripprimer för icke absorberande underlag. Förslagsvis mapei grip-eco eller liknande. Spackla upp ytan med ett cementbaserat spackel eller en fix för ändamålet.
- Det är viktigt att mattan sitter bra och inte har några skador, revor eller löst på annat vis.
- En mjuk plastmatta är inte att rekommendera då cementen inte blir hårdare än sitt underlag. Cementen kommer lättare att blir skadad då även om de sällan är ett problem i badrum.
- Många väljer att sätta en ny brunnssil för att inte få det mindre snygga locket som även kan slita på lacken när den ligger emot. Välj då gärna en microcementsil (purus sun) eller mosaiksil som bygger lite och därmed kräver mindre fix för att komma upp i nivå. Fäst då silen med ett vattentätt lim, kontakta sedan din leverantör av fix och hör med dem vilken fix och primer de rekommenderar. Lägg fixen så att ni kommer i nivå med silen innan ni lägger microcementen. Om ni/kunden vill behålla det befintliga locket lägger ni primer, nät och cement ner till klämringen.
‘
Från slät yta #
- Vi försöker att fokusera på väggarna först, men planeringen beror mycket på hur många timmar som är kvar på dagen. Har ni 2 timmar kvar på dagens arbete hinner ni inte ett lager till på väggarna, lägg då istället ett lager på golven. Innan ni påbörjar deck/fino lagerna på väggarna bör dock nät och första lagret base vara på plats på golvet. Detta för att kanten mellan vägg/golv ska bli bra. Om det går tycker vi det är skönt att ha nätat och ett baslager i hela badrummet innan vi går vidare.
- Låt inte kanterna på materialet torka vid applicering för snyggast finish, använd baslagerna till att planera ditt jobb. Om basen torkar ifrån dig på något ställe, planera nästa lager annorlunda. Basen är mer förlåtande än deck/fino då de torkar betydligt snabbare och ”bränns” enklare om den torkar.
- Avsluta ett lager vid ett naturligt avslut, gärna ett innerhörn.
- Mellan baslagerna kan man använda en torr svamp för att jämna ut basen och ta bort ryggar. Hur lång tid efter ni kan gå på det beror på rumstemperatur mm. Om ni läger handen på materialet utan att det fastnar men fortfarande är fuktigt så brukar det vara en bra tidpunkt. Testa er fram, när ni drar svampen över materialet ska det ej följa med. Detta kan endast göras när nästa lager är ett baslager.
- Lägger ni basen bra och jämnt krävs det oftast minimal slipning ändå mellan baslagerna. Om ytan är ”vågig” och ojämn kommer materialet på de punkterna slipas bort när ni slipar deck/fino vilket resulterar i ”genomslipningar” på golvet. Det blir ofta små förhöjningar om det blivit bubblor i nätet, dessa slipas då bort mellan baslager 1 och 2. Det är inte ovanligt att det blir någon sådan ”fläck” på ett större golv men kan undvikas med bra slipning/förarbete i badrum. På väggarna kommer man lättare undan med eventuella ojämnheter.
- Slipa hörnen noga, ett dåligt slipat innerhörn är aldrig snyggt. Finishen på hörnen sätter ni på baslagerna.
- Innan applicering av fino/deck, dammsuga ytorna och städa av med torr microfiberduk. Om där är smuts så repas materialet enkelt, om där är damm så torkar materialet väldigt mycket snabbare.
- Vi rekommenderar er att lägga sista lagret cement på golvet om ni lägger på golv och vägg för att undvika att spilla material på en färdig yta.
- Lappa aldrig sista lagret microdeck när materialet torkat, inte ens från samma mix. Detta kan ge en färgskillnad när det torkat och sealats. Med microfino kan man komma undan med lagningar då det är mer liv i det materialet, om ni lagar bör ni dock göra det som ett mönster och inte endast en prick.
Slipning #
- Slipningen görs alltid med en excentrisk slip eller för hand. Tänk på att ni är noga när ni slipar innerhörnen. Dåligt slipade innerhörn är något som få kunder uppskattar. Finishen ni har på hörnen efter baslagret är finishen ni kan räkna med. Fino (s) /deck (m) ska endast ses som en dekorativ topp. Om ni upptäcker några större ojämnheter (bulor) när ni slipar det sista lagret bör ni inte försöka slipa ner dem. Ni kommer då slipa ner till basen igen vilket gör mörka märken. Dessa kommer alltid uppstå någonstans men vill vill inte att det ska se ut som en tydlig genomslipning vilket det gör om man slipar för hårt. Alla ojämnheter och ryggar som sticker upp kommer bli mörkare när de slipas. Det bidrar generellt bara till livet i materialet men tänk på det när ni slipar.
Slipa med följande papper #
- Microbase L,XL,XXL / Nature L,XL / Aquaciment, XL,XXL 40grit
- Microdeck/Nature M – 80gr med excenterslip, 120gr för hand
- Microfino/Nature S – 120gr med excenterslip, 240gr för hand.
Lackning #
- Sealningen påbörjas inte förrän alla lagerna microcement är på plats på golv och väggar, samt slipade.
- När microcementen är på plats och alla ytorna är slipade, städa NOGA inför presealern, microfiberduk är. Om ni har applicerat en ljus färg så är det extra noggrant då särskilt kanterna kan bli se smutsiga ut annars.
- Microcementen är känslig för märken från svarta kablar, repor från järn på pensel/roller osv innan topsealern är på. Tänk på detta, när ni kommit så här långt vill ni inte skapa ett svart streck som ni sedan skyddar med sealern och får svårt att få bort. Största försiktighet med andra ord.
- Täck golvet där ni sealer så att ni inte spiller presealer på golvet, detta kan ge permanenta fläckar precis som övriga vätskor gör på en obehandlad cement. Extra viktigt på första lagret presealer, skulle ni spilla en droppe presealer så torkar ni upp den med papper (kan även föna om man vill göra allt man kan), sedan slipar ni ytan lätt. Det tycker vi fungerar bäst, men det betyder inte att det inte kommer kunna synas.
- Tänk på att andra lagret presealer inte absorberas så mycket och därmed rinner mer. Presealern är förlåtande, de största problemen är om det rinner och torkar eller om ni spiller på ett golv som ej redan är presealat. Har ni ett lager presealer på och det droppar så brukar det räcka bra att bara torka upp med papper, slipa inte då.
- Topsealern är fetare och rinner därför mindre, även den är ganska förlåtande mot ”drag”. Arbeta in materialet med lite hårdare tryck först så att den går ner i porerna, därefter rollar ni över med mindre tryck och jämnar ut det. Vi föredrar att “kryssdra” när vi rollar på lacken, vi arbetar då först lodrätt och sedan vågrätt så att vi täcker ytorna bra med lacken. Undvik överflödigt material och avsluta dragen mjukt. När ni penslar kanterna så pensla endast den biten ni arbetar med, annars kommer det kunna bli fula penseldrag om det hinner torka från er.
- Var mycket noga med kanter och hörn, dessa är de absolut vanligaste ställena att det uppstår läckage till cementen pga missad sealer.
- Det kan vara svårt att uppnå rätt åtgång topsealer, framförallt på de första jobben. Alla tester är dock gjorda enligt mängden 0,15l/m2 över 2 lager. Skulle ni inte uppnå en mängd på över 60g/m2 sealer så rekommenderar vi att ni lägger ett lager till för att uppnå rätt skydd.
- Vi rekommenderar att ni lägger en transparent våtrumssilikon (typ cleartrans) mellan brunnssilen och microcementen (3 dagar efter avslutad sealer). Det är många som inte lägger det och det går bra ändå, men vi rekommenderar det.
- Var noga med att behandla området mellan brunnssil och tätskikt med. Vissa lägger en trans 7 och andra föredrar att seala området mellan tätskikt och brunnssil. Om fixen är ojämn kan det vara lättare att lägga en sealer även där, det viktigaste är att inte fixen kan suga upp vattnet som då når microcementen bakvägen vilket kommer leda till en missfärgning som oftast inte går att åtgärda utan en omläggning. Även om det inte sker ofta på en standardsil så kan det ske, oftast är det om fallet är dåligt, silen sitter i mycket fix eller det är dålig avrinning i avloppet. Detta området är utan tvekan den vanligaste missen för. nya applicerare. En annan lösning är att prima golvet med primapox innan man påbörjar cementen, tyvärr är denna lösningen dyrare och mer tidskrävande.
Efter avslutat arbete #
- Vänta minst 3 dagar innan ni lägger silikon mellan bruns sil och cementen, även minimum innan rörläggaren kommer mm. Kan de vänta 5 dagar så det optimalt. Se till så att rörläggaren torkar upp direkt om han spiller vatten.
- Täck ej över golvet de närmsta 3 dagarna, därefter kan golvet täckas under ett par timmar men sedan måste pappen flyttas. Om ni låter pappen ligga kvar för länge kommer det finnas risk att det lämnar en permanent missfärgning.
- Efter 7 dagar (minst 5) kan kunden börja duscha och nyttja badrummet.
- Efter 14 dagar kan man lägga på matta och andra heltäckande saker. Ytorna ska inte heller rengöras med annat än vatten innan det gått 2 veckor.
Viktig information till kunden #
- Rengör endast microcementen med PH-Neutrala rengöringsmedel.
- Rekommendera alltid kunden att använda duschskrapa vid applicering på golv. Stående vatten riskerar att lämna missfärgningar. När det ligger kakel och klinker åker de ner i fogarna och en svacka blir inte lika tydlig, på microcementen blir vattnet liggande.
- Låt ej schampoflaskor mm stå på golvet, dessa ska stå på hyllor. Då Topciments lacker andas kan vatten runt dessa kväva lacken och lämna permanenta missfärgningar.
- Informera dem innan arbetet om att det någon gång kommer behövas ett nytt lager sealer. Om detta tar 2 år eller 5 år beror på hur flitigt duschen används. Beroende på hur badrummet är utformat behöver man inte seala alla ytorna. Golvet och duschväggarna räcker. Övriga ytor kan sealas med längre mellanrum.