Microcement Badrum: Design för framtiden

Trött på smutsiga fogar och tråkiga badrum i kakel? Då har du kommit rätt!

Microcement badrum ger en exklusiv och unik betongyta. Den enhetliga, foglösa ytan ger inte bara en exklusiv och modern känsla, den är dessutom lätt att rengöra. Varför inte skapa ett badrum utöver det vanliga genom att klä din vask eller badkar med microcement?

På vår sida om microcement badrum hittar du information om vad som krävs för att du ska kunna lägga microcement i ditt badrum. Här kan du även läsa mer om vilka produkter vi rekommenderar för badrum samt cementens fördelar

Vår microcement låter dig och våra partners skapa unika microcementytor med en struktur, färg och ytfinish som passar just din stil. Mer om färger, strukturer och ytbehandlingar för badrum hittar du längre ner på sidan. 

Microcement Badrum – 6 Anledningar till varför du ska välja det!

Att välja microcement i badrummet erbjuder en rad fördelar som inte bara höjer rummets estetik utan också bidrar till praktiska och hållbara lösningar. Här är några anledningar till varför microcement är det optimala valet för ditt badrumsprojekt.

 1. Personlig Design: Microcement badrum ger en yta som kan skräddarsys med olika strukturer, färger och ytfinish. En unik möjlighet att anpassa ditt badrum exakt efter din personliga stil, och skapa ett utrymme som känns både stilrent och lyxigt.
 2. Enhetlig och Foglös: Den sömlösa naturen av microcement gör ytan enkel att rengöra och underhålla. Med microcement i ditt badrum innebär det slutet på det eviga slitet med smutsiga fogar, en vanlig frustration i badrum med kakel.
 3. Ekonomiskt: Microcement kan appliceras direkt på många ytskikt, inklusive kakel, klinker och plastmattor. Detta sparar både tid och pengar, vilket gör microcement badrum till en kostnadseffektiv renoveringslösning. 
 4. Slitstarkt och Hållbart: Specifika varianter av microcement, som Forcrete, är 100% tät innan lackning. Detta erbjuder en naturlig och slitstark finish perfekt för våta utrymmen, vilket gör det till ett idealt val för badrum.
 5. Unika lösningar: Microcement i badrummet kan användas på en mängd olika ytor, inklusive väggar, golv, tak bänkskivor, samt i vaskar och badkar. Detta skapar en enhetlig och estetiskt tilltalande look.
 6. Miljövänligt: Genom att undvika att riva ut och ersätta befintliga material, bidrar ett microcement badrum till mindre avfall. Detta gör microcement till ett mer hållbart renoveringsval.
 

Att investera i microcement för ditt badrum är inte bara en fråga om stil. Det är också ett praktiskt och hållbart val för framtiden. Kom ihåg att valet av rätt produkt och en erfaren applicerare är avgörande för att uppnå bästa möjliga resultat i ditt badrum.

Badrum med bastu i microcement
Gbg Microcement
Sandfärgad Microcement med klinker
Gbg Måleridesign

Microcement anpassad för badrum

Forcrete Microcement

Forcrete är vår premium cement med en naturligt stenig känsla. Dess hårdhet och vattentäthet gör den perfekt för microcement badrum där både slitstyrka och fuktmotstånd är avgörande. Till skillnad från en traditionell microcement tar den ej skada av vatten om ytbeläggningen skulle skadas, det säkerställer att ditt badrum förblir vackert och funktionellt under många år framöver.

 Läs mer om Forcrete här!

Standard Microcement

Standard Topciment, även kallad traditionell microcement har under många år varit vår populäraste produkt. Hög kvalitet, ett stort utbud av färger och strukturer gör den omtyckt av såväl applicerare som kunder. Endast certifierade partners får applicera denna 2-komponents produkt. 

Läs mer om Standard här!

Nature

En hybrid av tadelakt och traditionell microcement. Nature är utvecklad för att bibehålla den naturliga känslan från tadelakt men samtidigt behålla flexibiliteten och fläckskyddet från en traditionell microcement. Nature används ofta istället för “Standard” om man föredrar känslan i en traditionell microcement men vill få ett naturligare utseende. 

Läs mer om Nature här!

Luna

Luna är en färdigblandad microcement som endast är anpassad för väggar. Färdigblandade produkter blir inte lika hårda som 2-komponents produkter och ska därför endast användas på väggar. Dess användarvänlighet och snabba torktider gör den till ett utmärkt val när endast väggytorna ska bekläs. 

Läs mer om Luna här!

microcement badrum briege
Hafström Microcement
Ljust microcement badrum
Hafström Microcement

Kan jag använda microcement i mitt badrum?

Microcement kan appliceras direkt på både kakel och klinker, välbehållna plastmattor eller på tätskikt vid renovering från grunden. Vad som krävs av de olika underlagen kan ni läsa mer om nedan. När man väljer microcement i badrum eliminerar man behovet av frekvent rengöring av smutsiga fogar och ger samtidigt ett mer exklusivt utseende än en plastmatta. Det är viktigt att välja rätt produkter och applicerare för bästa resultat. Det är viktigt att ni ser produkten på riktigt innan ni gör ert val.

Kan jag lägga microcement på mitt kakel/klinker?

För att lägga microcement på kakel och klinker krävs att plattorna och golvbrunnen är intakta och att fallet är bra, i ett badrum som är i gott skick men med ett oönskat utseende. Denna metod sparar mycket arbete och kostnader, vilket gör den till en populär renoveringslösning med microcement.

Vad krävs för att lägga microcement på en plastmatta?

För att lägga microcementen på en plastmatta ska mattan sitta bra, inga revor eller skador, och ha ett bra fall. Ett badrum med plastmatta har alltid något rundade hörn, så länge det är stumt går det bra ändå men det kan påverka utseendet negativt.

Hur lägger man microcement vid renovering från grunden?

För applicering av microcement på tätskikt vid grundrenovering, rekommenderas Kiilto eller Zebras tätskikt som godkänner våra produkter. Använd alltid tätskiktstillverkarens fix innan appiceringen av cementen, spackla skarvar och använd rätt fästmassa på tätskiktet. För golvet passar Purus microcement sil bra.

Microcement badrum och bastu
Microcement i badrum

Varför välja designcement till ditt microcement badrum?

Med flera års erfarenhet inom microcement har vi testat de flesta märkena på marknaden. Tillskillnad från många andra leverantörer har vi inte låst oss till en tillverkare. Istället erbjuder vi de bästa produkterna från de bästa tillverkarna för att garantera högsta kvalitet och prestanda. Samtliga produkter har sina unika egenskaper vad det kommer till utseende och användningsområde. Vilken som passar bäst för er beror på användningsområde, personlig smak och ekonomi. Till badrum använder vi oss av produkter från Topciment och Forcrete

Ett hållbart och miljövänligt alternativ

Microcement badrum är inte bara estetiskt tilltalande utan också oerhört hållbart och resistent mot de utmaningar som ett badrumsmiljö medför. Det är vattentåligt, motståndskraftigt mot fläckar, sprickbildning, och slitage, vilket gör det till ett idealiskt val för våtutrymmen. 

När du väljer microcement i ditt badrum bidrar också till miljön genom att minska mängden avfall. Traditionella badrumsrenoveringar kan generera en betydande mängd rivningsavfall, men eftersom microcement kan appliceras direkt över befintliga ytor, i ett mycket tunt skikt, minimeras behovet av att riva ut och kasta material. Detta sparar inte bara tid och pengar utan bidrar också till att minska avfall och främjar en mer hållbar byggpraxis och miljö.

Vilken färg ska jag välja i mitt badrum?

Vi erbjuder ett brett utbud av färger för ditt microcement badrum. Våra i olika serier som Forcrete, Luna, Standard och Nature har sina standardfärger men de kan även justeras efter din smak.

Produkterna Luna och Forcrete kan dessutom beställas i Ral, Ncs samt en del färgtillverkares nyanser. Färgerna på hemsidan ska endast ses som referenser då olika skärmar kommer ge stora variationer på hur de uppfattas. Vi rekommenderar alltid att man ser riktiga prover innan projektet påbörjas. 

De populäraste färgerna i microcement badrum är de ljusare grå nyanserna samt de lite varmare beiga tonerna. På senare tid har trenden gått mer från grått till griege och briege, alltså en mix av grått och beige som drar åt antingen mer beige eller grått. Fler och fler har nu även vågat ta ut svängarna och valt våra mer extrema färger vilket alltid är kul.

Microcement marokansk stil
TVK Varberg

Ytbehandling i Microcement badrum

Ytbehandlingar spelar en avgörande roll i att skydda din microcementyta mot smuts och fläckar. Vattenbaserade PU-lacker är vanliga för inomhusbruk och erbjuder en hållbar skyddsyta i olika glansgrader. Vi testar regelbundet olika ytbehandlingar för att försäkra oss om att vi har de bästa och även mattaste glansen på marknaden. En lack med hög glans kommer ge en väldigt plastig känsla, vår matta lack har ett glansvärde på 5 medans en del andras matta lack har ett glansvärde på 9. Det låter inte som en stor skillnad men på en stor yta kommer detta synas. 

Det finns även de som använder linolja eller vax som ytbehandling. I en optimal värld så är det en bättre lösning än en lack. Tyvärr är vår erfarenhet av dessa produkter att det med tiden blir gult, smutsigt och skador i cementen. Därför kan vi inte rekommendera denna typ av ytbehandling på annat än dekorativa ytor. 

NACKDELAR MED ATT RENOVERA BADRUMMET MED MICROCEMENT:

 • Microcement kan missfärgas om den sköts felaktigt. Välj Forcrete för en vattentålig, hård yta utan lack.
 • Färdigblandad microcement kan ge en plastig känsla, då den innehåller mineraler och plaster istället för cement. Vi undviker därför färdigblandade produkter.
 • Regelbunden återapplicering av lack är nödvändig för att bibehålla skyddet på vissa typer av microcement.
 • Microcement marknadsförs som lätt att lägga, tyvärr innebär det att många utan rätt kunskap försöker lägga det. Det innebär i sin tur många mislyckade projekt som sedan får åtgärdas av någon med rätt kunskap. 
 • Alla microcementytor är unika beroende på applicerarens teknik. Erfarenhet är viktig för att uppnå önskat resultat.
 • Det kan vara dyrare än förväntat, pris beror på projektets omfattning och material.

Vad kostar ett microcement Badrum? 

Kostnaderna för en badrumsrenovering med microcement beror på flera faktorer. 

Badrummets nuvarande skick är avgörande för mängden underarbete. Ett badrum med större fogar, eller sämre plattsättning kommer tex kräva mer underarbete än ett som har små fogar och en bra plattsättning. 

Storleken på badrummet kommer vara avgörande för hur effektivt projektet kan utföras. I ett större badrum kan processen effektiviseras vilket ger ett lägre kvm pris än i ett litet badrum. 

Andra faktorer som spelar in är mängden fönster alternativt hyllor, ytterhörn, nischer, mm. som ska bekläs. Vid användning av microcement är tidsåtgången en större del av priset än materialkostnaden. Detaljer som ovan är väldigt tidskrävande och påverkar därför även priset. 

Uppskattningsvis kostar en renovering av ett befintligt badrum ca 30-40% av priset mot att renovera det från grunden. 

Ni kan enkelt använda vår offertmall för att få ett ungefärligt pris direkt. För en exakt offert kan ni kontakta en certifierad partner.

Vanliga frågor om Microcement Badrum

Ja, det är ett populärt val för badrumsrenoveringar. Det kan appliceras direkt på befintliga ytor som kakel eller klinker, vilket gör processen snabbare och kostnadseffektiv samtidigt som det minskar miljöpåverkan. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att använda microcement i badrum.

Absolut, det är en effektiv lösning för både golv och väggar om badrummet redan är i gott skick. Detta alternativ är mer ekonomiskt fördelaktigt än en fullständig ombyggnad. Mer specifika instruktioner om vad som krävs för microcement i badrum hittar ni här!

Det är fullt möjligt att applicera på plastmatta eller vinyl. Viktigt är att underlaget är väl underhållet och i gott skick. Vid applicering på plastmatta bör man vara medveten om att det oftast blir rundade hörn även på slutresultatet. 

Microcement fungerar på de flesta golvtyper. Idealiska underlag inkluderar flytspackel, betong eller klinker. Andra material som golvgips, golvspån och även plastmatta är också möjliga, men resultatet kanske inte blir lika hållbart. Vi avråder från applicering direkt på parkett eller laminat. Ett jämnt, torrt och stabilt underlag är avgörande för ett bra resultat.

Ja, det går utmärkt att använda tillsammans med golvvärme, dess 2-3 mm. påverkar inte värmeåtergivningen. Tänk på att stänga av golvvärmen 24-48h innan start. Värmen måste sedan ökas långsamt och får aldrig chockhöjas. Detta kan medföra sprickor i så väl fix, flytspackel eller microcement. Läs mer om detta och igångsättningen av golvvärme under vanliga frågor här på hemsidan.

För rengöring, använd vatten eller pH-neutrala rengöringsmedel. Starka kemikalier som ammoniak, klor och blekmedel ska undvikas då de kan skada skyddsskiktet. För daglig smuts använd Ecoclean Basic och för tuffare fläckar Ecoclean Pro. Regelbunden applicering av akrylvax rekommenderas för att skydda ytan och underlätta rengöringen. Ytbehandlingen bör förnyas var tredje till femte år för optimalt skydd. Forcrete kräver inte en ny ytbehandling utan endast vax.

Det beror på val av produkt. Forcrete microcement är 100% tät, med det sagt är det inte godkänt som ett tätskikt i Sverige och ska därför endast ses som ett ytskikt. En traditionell microcement är inte tät i sig, det är då lacken som appliceras ovanpå som ger vattenskydd.

Det är oavsett val av produkt viktigt att inte räkna microcement som ett primärt tätskikt. Konsultera med en applicerare om era förutsättningar. Ni hittar våra applicerare under “hitta-applicerare

Det beror på vilket material ni väljer att använda, vår M produkter är något strävare än S. Utomhus använder vi grövre produkter för att göra underlaget halkfritt, dessa är dock svåra att rengöra inomhus och därför inget vi rekommenderar. 

Vår mest halkfria för produkt för microcement badrum produkt är Forcrete med strukturen Coarse.

Den första veckan efter applicering upplevs produkten oftast som extra hal, efter ett par veckor blir den strävare. Oavsett val av produkt är det väldigt sällan en kund tycker att det blir för halt.