Microcement badrum

Microcement badrum -
Tidlös design med enkel skötsel

Trött på att rengöra smutsiga fogar och tråkiga badrum i kakel? Då har du kommit helt rätt!

Att använda Microcement i badrum är en säker väg till en exklusiv och unik betongyta. Den enhetliga, foglösa ytan ger inte bara en exklusiv och modern känsla, den är dessutom enkel att rengöra.

Varför inte skapa ett badrum utöver det vanliga genom att klä din vask eller badkar med microcement?

På vår sida om microcement för badrum hittar du information om vad som krävs för att du ska kunna lägga microcement i ditt badrum. Här kan du även läsa mer om vilka produkter vi rekommenderar för badrum samt cementens fördelar.

Mer om färger, strukturer och ytbehandlingar för badrum hittar du längre ner på sidan.

Kan jag använda microcement i mitt badrum?

Microcement kan appliceras direkt på både kakel och klinker, välbehållna plastmattor eller
på tätskikt vid renovering från grunden. Vad som krävs av de olika underlagen kan ni läsa
mer om nedan.

När man väljer microcement i badrum eliminerar man behovet av frekvent
rengöring av smutsiga fogar och ger samtidigt ett mer exklusivt utseende än exempelvis en plastmatta.

Det är såklart viktigt att välja rätt produkter och applicerare för bästa resultat. Vi rekomenderar dessutom att ni ser
produkten på riktigt innan ni gör ert slutgiltiga val.

Microcement produkter för badrum

På Designcement erbjuder vi ett brett utbud av produkter anpassade för badrum där varje
produkt är designad för att möta våra kunders unika behov, från hemmet till kommersiella projekt. 
Nedan hittar du de 4 som lämpar sig bäst för badrum. 

Forcrete är vår premium cement med en naturligt stenig känsla. Dess hårdhet och vattentäthet gör den perfekt för microcement badrum där både slitstyrka och fuktmotstånd är avgörande. Till skillnad från en traditionell microcement tar den ej skada av vatten om ytbeläggningen skulle skadas, det säkerställer att ditt badrum förblir vackert och funktionellt under många år framöver.

Standard Topciment, även kallad traditionell microcement har under många år varit vår populäraste produkt. Hög kvalitet, ett stort utbud av färger och strukturer gör att den är omtyckt av applicerare såväl som kunder.
Notera att enbart certifierade partners får applicera denna 2-komponents produkt. 

En hybrid av tadelakt och traditionell microcement. Nature är utvecklad för att bibehålla den naturliga känslan från tadelakt men samtidigt behålla flexibiliteten och fläckskyddet från en traditionell microcement. Nature används ofta istället för “Standard” om man föredrar känslan i en traditionell microcement men vill få ett naturligare utseende. 

Luna är en färdigblandad microcement som endast är anpassad för väggar. Färdigblandade produkter blir inte lika hårda som 2-komponents produkter och ska därför endast användas på väggar. Dess användarvänlighet och snabba torktider gör den till ett utmärkt val när endast väggytorna ska bekläs. 

Microcement på olika ytor

Hafstrom Microcement Ljust badrum microcement 1
Utfört av : Hafström Microcement

Kan jag lägga
microcement på mitt kakel/klinker?

När våra kunder vill klä om sina badrum från  kakel/klinker, är microcement rätt material för jobbet. 

För att lägga microcement direkt på kakel och klinker krävs det att plattorna och golvbrunnarna är intakta och att fallet är bra, i ett badrum som är i gott skick, med ett oönskat utseende.

Denna metod sparar mycket arbete och kostnader, vilket gör den till en populär renoveringslösning med microcement.

Krav för microcement på plastmatta?

För att lägga microcementen på en plastmatta ska mattan sitta bra, vara utan revor eller skador och ha ett bra fall.
Ett badrum med plastmatta har alltid något rundade hörn, så länge det är stumt går det bra ändå men det kan påverka utseendet negativt.

Har du plastmatta idag? Läs då mer om hur man applicerar microcement på plastmatta nedan. 

Namnlos 1 080 x 1 350 pixlar 4
Utfört av : NF Snickeribetong
Bosses spackelservice Badrum 1
Utfört av : Bosses Spackelservice

Hur lägger man
microcement på tätskikt?

För applicering av microcement på tätskikt vid grundrenovering rekommenderas Kiilto eller Zebras tätskikt som godkänner våra produkter.

Använd alltid tätskiktstillverkarens fix innan appliceringen av cementen. Spackla skarvar och använd rätt fästmassa på tätskiktet. För golvet passar Purus microcement sil bra.

Vill du veta mer om våra produkter?

Varför välja
Designcement till ditt badrum?

Med flera års erfarenhet inom microcement har vi testat de flesta märkena på marknaden. Till skillnad från många andra leverantörer har vi inte låst oss till en tillverkare.
Istället erbjuder vi de bästa produkterna från de bästa tillverkarna för att garantera högsta kvalitet och prestanda.

Alla våra produkter har sina unika egenskaper vad gäller utseende och användningsområde. Vilken som passar bäst för er beror på användningsområde, personlig smak och ekonomi.

Vill du komma i kontakt med oss för att få vägledning? Välj en lokal applicerare!

Kopia av VS Microcment Badrum 4 scaled 2
Utfört av : VS Microcement
designcement bilder 1 kopia 1
Utfört av : Hjortedals

Ytbehandling för
microcement i badrum

Ytbehandlingar spelar en avgörande roll för att skydda din microcementyta mot smuts och fläckar.

Vattenbaserade PU-lacker är vanliga för inomhusbruk och erbjuder en hållbar skyddsyta i olika glansgrader. Vi testar regelbundet olika ytbehandlingar för att försäkra oss om att vi har de bästa och även mattaste glansen på marknaden.

En lack med hög glans kommer ge en väldigt plastig känsla. Vår matta lack har ett glansvärde på 5 medan en del andras matta lack har ett glansvärde på 9. Det låter inte som en stor skillnad men på en stor yta kommer det att synas. 

Det finns även de som använder linolja eller vax som ytbehandling. I en optimal värld så är det en bättre lösning än en lack. Tyvärr är vår erfarenhet att det med tiden blir gult, smutsigt och skador i cementen. Därför kan vi inte rekommendera denna typ av ytbehandling på annat än dekorativa ytor. 

Vilken färg ska jag välja i
mitt badrum?

Vi erbjuder ett brett utbud av färger för ditt badrum. Våra olika serier som Forcrete, Luna, Standard och Nature har sina standardfärger men de kan även justeras efter din smak. Produkterna Luna och Forcrete kan dessutom beställas i Ral, Ncs samt en del färgtillverkares nyanser. 

Färgerna på hemsidan ska endast ses som referenser då olika skärmar kommer ge stora variationer på hur de uppfattas. Vi rekommenderar alltid att man ser riktiga prover innan projektet påbörjas. 

De populäraste färgerna för microcement i badrum är av de ljusare grå nyanserna samt de lite varmare beiga tonerna.

På senare tid har trenden gått mer från grått till griege och briege, alltså en mix av grått och beige som drar mer åt antingen beige eller grått. Fler och fler har nu även vågat ta ut svängarna och valt våra mer extrema färger, vilket alltid är kul. Till exempel den blåa färgen på bilden.

d6ba4aa570c9dcf5ce00f9ff48592a38 1
394a808ebe01208ead57af3b93926a2c 1
995f791b8354a1dd975f6d49cd732f2d min 1
411ac8b1e4b6274bb34a3c70c55f01d1 1

Nackdelar med att renovera badrummet med microcement

Microcement kan missfärgas om den sköts felaktigt. Välj Forcrete för en vattentålig och hård yta utan lack.

Färdigblandad microcement kan ge en plastig känsla, då den innehåller mineraler och plaster istället för cement. Vi undviker därför färdigblandade produkter.

Regelbunden återapplicering av lack är nödvändig för att bibehålla skyddet på vissa typer av microcement.

Microcement marknadsförs som lätt att lägga. Tyvärr innebär det att många utan rätt kunskap försöker lägga det. Vilket i sin tur leder till många mislyckade projekt som får åtgärdas av någon med rätt kunskap.

Det kan vara dyrare än förväntat. Priset beror såklart på projektets omfattning och underliggande material. Däremot är det ofta ett billigt alternativ för att slippa omfattande rivning av befintlig yta.

Vad kostar ett
microcement badrum?

Kostnaderna för en badrumsrenovering med microcement beror på flera faktorer.

Badrummets nuvarande skick är avgörande för mängden underarbete. Ett badrum med större fogar, eller sämre plattsättning kommer tex kräva mer underarbete än ett som har små fogar och en bra plattsättning.
Storleken på badrummet kommer också vara avgörande för hur effektivt projektet kan utföras. I ett större badrum kan processen effektiviseras vilket ger ett lägre kvm pris än i ett litet badrum.

Andra faktorer som spelar in är mängden fönster, hyllor, ytterhörn och nischerelr dylikt som ska bekläs.
Vid användning av microcement är tidsåtgången en större del av priset än materialkostnaden. Detaljer som ovan är väldigt tidskrävande och påverkar därför även priset.

Uppskattningsvis kostar en renovering av ett befintligt badrum ca 30-40% av priset att renovera det från grunden. Ni kan enkelt använda vår priskalkylator för att få ett ungefärligt pris direkt. För en exakt offert kontaktar ni en certifierad partner.

Tablet iPad 1 2

Vanliga frågor om microcement i badrum

Kan man använda microcement i badrum?

Ja, det är ett populärt val för badrumsrenoveringar. Det kan appliceras direkt på befintliga ytor som kakel eller klinker, vilket gör processen snabbare och kostnadseffektiv samtidigt som det minskar miljöpåverkan. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att använda microcement i badrum.

Absolut, det är en effektiv lösning för både golv och väggar om badrummet redan är i gott skick. Detta alternativ är mer ekonomiskt fördelaktigt än en fullständig ombyggnad. Mer specifika instruktioner om vad som krävs för microcement i badrum hittar ni här!

Det är fullt möjligt att applicera på plastmatta eller vinyl. Viktigt är att underlaget är väl underhållet och i gott skick. Vid applicering på plastmatta bör man vara medveten om att det oftast blir rundade hörn även på slutresultatet. 

Ja, det går utmärkt att använda tillsammans med golvvärme, dess 2-3 mm. påverkar inte värmeåtergivningen. Tänk på att stänga av golvvärmen 24-48h innan start. Värmen måste sedan ökas långsamt och får aldrig chockhöjas. Detta kan medföra sprickor i så väl fix, flytspackel eller microcement. Läs mer om detta och igångsättningen av golvvärme under vanliga frågor här på hemsidan.

Det korta svaret är ja. Med det sagt ska microcement inte ses som ett tätskikt. Vi har olika typer av microcement för badrum, samtliga med sina för och nackdelar. Forcrete är tät genom hela processen vilket ger en mycket tålig yta, perfekt för badrum. En traditionell microcement skyddas av en slitstark lack som gör den tåligt mot fläckar och vatten, skadas lacken så skadas ytan vilket gör ytan känsligare än Forcrete. Läs mer om Forcrete.

Det är oavsett val av produkt viktigt att inte räkna microcement som ett primärt tätskikt. Konsultera med en applicerare om era förutsättningar. Ni hittar våra applicerare under “hitta-applicerare

Det beror på vilket material ni väljer att använda, vår M produkter är något strävare än S. Utomhus använder vi grövre produkter för att göra underlaget halkfritt, dessa är dock svåra att rengöra inomhus och därför inget vi rekommenderar. 

Vår mest halkfria för produkt för microcement badrum produkt är Forcrete med strukturen Coarse.

Den första veckan efter applicering upplevs produkten oftast som extra hal, efter ett par veckor blir den strävare. Oavsett val av produkt är det väldigt sällan en kund tycker att det blir för halt. 

Det går bra att lägga alla vår microcementer på tätskikt i t.ex. badrum. Innan appliceringen av microcementen lägger man då fix som tillhör tätskiktstillverkaren. Microcementen påverkar vare sig funktion eller teknisk livslängd, det är viktigt att man lägger fixen som tillhör tätskiktstillverkaren mellan microcement och tätskikt.

Vi rekommenderar Zebra eller Kiiltos tätskikt då de godkänner sina produkter med våra. Vare sig ni använder Kiilto eller andra produkter så är det mycket noga att ni låter fixen bli helt torr. Om fixen inte är helt torr vid applicering av microcementen så kommer fixen att spricka, då kommer även microcementen att spricka.

Viktiga steg:

Täck hela tätskiktet med fix tillhörande tillverkaren.
På väggarna ska överlappen på tätskiktet täckas, ytan ska vara jämn när fixen är på plats.
På golven ska fixen komma upp i nivå med klinkerramen. Microcementen bygger endast några mm vilket gör att vi måste lägga tjockare på golvet för att komma i nivå med klinkerramen/brunnssilen.
LÅT TORKA, detta är det absolut viktigaste steget.
Behöver ni laga sprickor eller övrigt i fixen så görs det nu, ni kan även behöva släta ut det en gång till.
Slipa ytan och ev. ryggar så att en jämn nivå uppnås över hela ytan
Prima ytan med rekommenderad primer.
Applicering av microcement på tätskikt går bra, men det kräver tålamod och kunskap för att nå ett bra resultat.

Dags för
förändring?

När du känner du dig redo för någonting nytt finns vi här för dig.