Microcement badrum

Microcement badrum ger en exklusiv och unik betongyta. Du får en enhetlig, foglös yta som är lätt att rengöra, med andra ord är microcement ett perfekt material för ditt badrum. Vill du ta det ett steg längre? Varför inte klä in din vask eller badkar med microcement?

 

Microcement kan läggas på kakel, klinker eller t.om en plastmatta om den är i fint skick. En av de största fördelarna med microcement är att man kan applicera den direkt på ditt befintliga ytskikt. Genom att inte riva ut ert befintliga badrum gör ni en hållbar renovering som sparar både tid och pengar jämfört med en renovering från grunden.

Vi har flera typer av microcement produkter. Skapa en rå betong look med vår epoxibaserade produkt eller en varm känsla med våra kalkstens baserade produkter. Välj den struktur, färg och ytbeläggning som passar dina visoner.

5 anledningar att göra ett microcement badrum!

  • Modernt och stilrent – Inga fogar som samlar smuts.
  • Lätt att rengöra.
  • Flera strukturer och färger.
  • En prisvärd renovering av befintliga ytskikt.
  • Riv inte ut något som fungerar, ett hållbart miljöval.

Designcement produkter för badrum

 

Standard Microcement

Standard microcement är vår vanlligaste produkt i badrum. Dess breda utbud av färger, strukturer och ytbehandlingar gör den särskilt populär bland våra certifierade partners. Då det är en 2-komponents produkt med flera appliceringssteg och en brantare utvecklingskurva får endast våra certifierade partners använda produkten. Läs mer om Standard här!

Forcrete Microcement

Forcrete vår exklusivaste microcement. Den är helt tät redan innan lacken, den kräver därför mindre ytbehandling vilket ger en mer naturlig finish. Med forcrete får ni ett badrum som tål hårdare slitage och mindre skötsel än en traditionell cement. Självklart ska man sköta om sitt badrum även med forcrete även om det tål mer än traditionell cement. Forcrete är inte lik någon annan cement och får endast användas av våra mest aktiva applicerare, se och känn skillnaden. Läs mer om Forcrete här!

Nature Microcement

En kalkbaserad cement som som är en hybrid mellan tadelakt och traditionell microcement. Vi har tagit det bästa från två världar, hårdheten från kalken i tadelakten och flexibiliteten från bindaren i microcementen. Vidare gör dess naturliga utseende det enklare att skapa naturtrogna tadelakt och betongytor i badrum. Läs mer om Nature här!

Atlantic Microcement

En något grövre cement utvecklad för pooler och ytor i konstant kontakt med vatten. Vill man ha en grövre finish i ett badrum, klä en bastu eller använda den utomhus så är Atlantic en utmärkt produkt. För att få den mer vattenresistent innehåller den mer plaster än traditionell cement, tillsammans med de grövre kornen blir den något mindre livlig. Läs mer om Atlantic här!

 

Läs mer om våra olika produkter till microcement badrum under “våra produkter”

Renovera badrum i microcement

 Kan man Lägga microcement i badrum?

De går utmärkt att lägga microcement i badrum. Applicering av microcement direkt på kakel och klinker är det vanligaste användningsområdet men inte det enda. Det går även bra att lägga microcement på en plastmatta i bra skick eller på ett tätskikt vid renovering från grunden. Att få ett badrum utan fogar som samlar smuts har länge inneburit att man behöver lägga en plastmatta. Med microcementen så slipper vi det tråkiga utseendet på plastmattan och det eviga rengörandet av smutsiga fogar på kakel och klinker.

Vad krävs för att lägga microcement på kakel och klinker?

Plattorna ska vara intakta, golvbrunnen se bra ut, fallet vara bra mm. Alltså ett badrum i fint skick men med ett utseende som inte faller kunden i smaken. När man skapar ett microcement badrum direkt på kakel och klinker slipper man mycket extra jobb och utgifter. Det gör denna typ av renovering till den mest populära renoveringen med microcement.

Vad krävs för att lägga microcement på en plastmatta?

Plastmattan ska sitta bra, dvs inga revor eller andra skador samt ha ett bra fall. Hörnen i ett badrum med plastmatta är alltid lite rundade, det är ok för funktionen men den får inte sitta löst eller vara mjuk. De rundade hörnen på plastmattan kan dock påverka utseendet negativt i ditt microcement badrum.

Vad krävs för att lägga microcement på ett tätskikt?

Vid en renovering från grunden rekommenderar vi Kiilto eller Zebras tätskikt då de godkänner våra produkter. Gemensamt för alla tätskitk är att man lägger fixen som tillhör tätskiktstillverkaren innan vi börjar med cementen. Vi spacklar då ut skarvarna på tätskiktet och får rätt fästmassa på tätskitket. På golvet är Purus microcement sil en bra produkt.

Vad kostar en badrumsrenovering?

En badrumsrenovering med microcement skiljer sig en del i pris beroende på storlek, mängden ytterhörn, fönster mm. Man räknar inte bort ytor för dörrar och fönster när man mäter storleken i ett badrum, anledningen är att den största delen av kostnaden är tiden inte materialet. En vägg på 10m2 med ett fönster på tar mer tid att göra än en vägg utan fönstret vilket gör att priset inte kan sänkas pga fönstret.

Det kostar ca 1500kr/m2 ink moms efter rot för att göra ett badrum i traditionell microcement, vilket då är för både jobb och material.  Underarbetet skiljer sig emellertid en del åt från projekt till projekt och är därför svårt att uppskatta. För att få ett ungefärligt pris på bara några minuter rekommenderar vi att ni testar vår “offertmall” här på hemsidan. Fler prisexempel hittar ni även under “priser“. Nature, Aquaciment och Forcrete ligger högre i pris än traditionell cement. Jämför egenskaper och utseende mellan de olika produkterna innan ni gör ert val. Det som faller den ena i smaken passar kanske inte den andra.

 Prisskillnad Nature: Ca +100-150kr/m2

 Prisskillnad Forcrete: Ca +350-450kr/m2

Kan man själv lägga microcement i badrum?

Vi rekommenderar alltid att någon av våra certifierade partners utför microcementprojekten i badrum. Vi får ofta frågor om att laga/lägga om misslyckade microcement badrum som då ofta gjorts av privatpersoner eller hantverkare utan rätt kunskap. Därför säljer vi endast våra proffsprodukter till företag som har gått en kurs i microcement med oss eller tillverkarna av våra produkter. Designcrete är en mycket användarvänlig produkt som privatpersoner eller hantverkare som inte gått en kurs med våra produkter kan använda. Vi rekommenderar dock ingen som inte är certifierad med våra produkter att lägga microcement på annat än dekorativa ytor eller golv som ej är i ett badrum. Vi tycker inte det är värt risken för varken kunden eller oss att någon som inte är certifierad med våra produkter lägger microcement på ytor som kan ta skada av en felaktig applicering.

6 Fördelar med att renovera badrum i microcement:

  • Snabbare- En badrumsrenovering på på befintligt kakel och klinker tar oftast 6-8 dagar. Lägger ni microcement på en plastmatta brukar det ta 6-7 dagar. Detta kan jämföras med 2-3 veckor som en renovering från grunden brukar ta.
  • Slipp byggdammet- Genom att inte riva ut ert gamla kakel/klinker eller plastmatta slipper ni en stor del av byggdammet och kaoset i hemmet som ett sådant projekt innebär.
  • Billigare- Tiden och momenten ni sparar in på att inte riva ner hela badrummet och bygga upp det igen gör microcement badrum till en ekonomiskt fördelaktig lösning.
  • Miljövänligt- När du behåller ditt befintliga ytskikt gör ni en hållbar renovering och en insats för miljön.
  • Unikt- Skapa unika ytor med en grov eller fin struktur. Varm eller rå känsla och färg. Med microcement kan du skapa unika ytor efter din smak.
  • Lättstädat- Slipp fogar och ytor som tar evigheter att rengöra. Med microcement får du en lättstädad yta utan fogar och skarvar.

 

Nackdelar med microcement badrum

  • En vanlig microcement kan missfärgas av vatten om den inte sköts rätt, läs alltid skötselråden. Detta sker väldigt sällan men kan ske om man som kund inte vet hur ytorna ska skötas. Välj Forcrete för att få en hård yta som tål vatten utan lack.
  • Färdigblande microcementer ger ofta en plastig känsla. Anledningen är att den är baserad på mineraler och plaster och inte cement. Vi har därför valt att inte använda eller sälja någon färdigblandad cement. 
  • Lacken ska återappliceras med några års mellanrum, Det är inget stort projekt men måste göras för att bibehålla skyddet.
  • Microcement säljs ofta som ett material som alla kan lägga. Detta gör att många köper en produkt i bygghandeln och tror att de ska nå ett bra resultat. Detta gör att vi på senare tid får väldigt många förfrågningar om att “laga” jobb som hantverkare eller privatpersoner utan erfarenhet har försökt sig på. Vi rekommenderar därför alltid att någon av våra certifierade partners utför arbetet. 
  • Alla applicerare lägger microcement på sitt sätt. Det betyder inte alltid att ett sätt är rätt och ett annat är fel. Det gör att alla ytor av microcement är unika. Med rätt erfarenhet kan man styra resultatet dit kunden vill. Utan kunskap och erfarenhet blir det tyvärr ofta problem. Be alltid om större prover för att undvika missförstånd.
  • Microcement är ofta drare än man tror. Microcement är billigare än att renovera ett badrum från grunden, men det är inte samma sak som billigt. En badrumsrenovering från grunden kostar ofta ca 150.000-200.000kr, ett microcement badrum kostar normalt ca 1/3 av det priset. Om man lägger microcement på tätskikt istället för kakel och klinker så är microcement en dyr lösning.

 

Nackdelarna är oftast inte så svart på vitt som ovan.

En traditionell microcement är inte lika dyr som Forcrete, eftersom de flesta kunderna sköter om sina ytor enligt skötselråden är vår traditionella cement fortfarande vanligast och mycket populär. En färdigblandad är plastig men den tål dock vatten utan lack vilket såklart är bra. En produkt som tål vatten utan att se plastig ut är såklart att föredra, välj Forcrete. Unika ytor vill de flesta ha, det är bara viktigt att ni får en unik yta ni gillar och inte en unik yta som inte ser ut som önskat. Be om stora prover så blir det sällan några missförstånd.

Microcement finns i flera olika varianter. Är ni osäkra på vilken ni ska välja eller vad som skiljer våra produkter från andra?  Kontakta oss eller någon av våra certifierade partners så hjälper vi er att reda ut eventuella frågetecken. Ni hittar svaren på några av våra vanligaste frågor under “vanliga frågor” här på hemsidan.

 

Vanliga frågor om microcement badrum

Kan man använda microcement i badrum?

Det absolut vanligaste projektet med våra produkter är microcement badrum. Är ditt badrum i bra skick idag kan man dessutom applicera microcementen direkt på ditt befintliga ytskikt. På så vis slipper ni att riva ut ert nuvarande badrum vilket sparar tid, pengar och är en mycket bra lösning för miljön. 

Under våra vanliga frågor hittar ni mer information om vad som krävs för att kunna använda microcement på ett befintligt ytskikt.

 

Kan man lägga microcement på kakel och klinker?

Microcement på kakel och klinker är mycket populärt. Om plattorna sitter som de ska är det en mycket bra lösning. Man jämnar då ut ytan med ett cementbaserat spackel, quartsfiller eller basprodukten till cementen. Vilken process som används beror på underlaget och val av microcement. När man lägger microcement på kakel och klinker slipper man en stor del av rivningsarbetet vilket i sin tur sparar mycket tid, pengar och rivningsjobb.

Microcement badrum ställer höga krav på fall, golvbrunnen, mm.

 

 

Kan man lägga microcement på plastmatta eller vinyl?

Frågan om man kan lägga microcement direkt på plastmatta är en av våra vanligaste frågor. Det går bra att lägga microcement på plastmatta eller vinyl. Det är precis som vid applicering på kakel och klinker viktigt att underlaget är i bra skick. Det mest negativa vid applicering på plastmatta är att det kan bli lite rundade hörnor vilket kan se lite tråkigt ut. Har man kakel på väggarna och plastmatta på golvet spacklar man upp det i nivå, det brukar då bli fina hörn. 

 

Kan man själv lägga microcement i sitt badrum?

Vi rekommenderar inte att man som privatperson eller hantverkare som ej är certifierad med våra årodukter lägger microcement i badrum. Vi har en produkt som heter “Designcrete” som är extremt användarvänlig. På grund av riskerna med en felaktig applicering av microcement i badrum har vi valt att endast rekommendera våra partners att lägga microcement där.

I våra “vanliga frågor” hittar ni mer frågor och svar om microcement i badrum

kan man ha microcement tillsammans med golvvärme?

Microcement går utmärkt att använda tillsammans med golvvärme, dess 2-3 mm. påverkar inte värmeåtergivningen. Tänk på att stänga av golvvärmen 24-48h innan start. Läs mer om detta och igångsättningen i vårt hjälpcenter.

 

Hur lång tId tar en badrumsrenovering med microcement?

Hur lång tid en badrumsrenovering tar beror till stor del på storlek och hur mycket vinklar, hyllor mm. projektet innehåller. Ett normalt microcement badrum tar 6-8 dagar att färdigställa om man lägger microcementen direkt på kakel och klinker.

När man lägger microcement på tätskikt så måste tätskitket först spacklas upp med fix tillhörande tätskiktstillverkaren. Vi rekommenderar då tätskikt från Kiilto eller Zebra som är godkända med våra produkter. Torktiden på fixen kan dra ut lite på tiden då. Det är alltid viktigt att fixen får genomhärda innan man lägger microcementen.

Hur rengör och underhåller man microcement i badrum?

Microcement badrum rengörs med vatten eller ph-neutrala rengöringsmedel, aldrig starka rengörings/avkalkningsmedel. För vardaglig smuts använd förslagsvis vår Ecoclean Basic, för tuffare smuts eller kalkfläckar använd vår Ecoclean-Pro.

Alkaliska produkter som ammoniak, klor, blekmedel, tvättmedel etc. skadar microcementens skyddsskikt.

Vid användning av de grövre produkterna på golv i badrum fastnar lättare smuts. Använd därför helst någon av våra slätare produkter på golven.

För ett ökat skydd kan man lägga på ett vax med jämna mellanrum. Ytan får då en tunn beläggning som stöter bort smuts och gör ytan lättare att rengöra, finishen blir något glansigare av den.

Vi rekommenderar en ny ytbeläggning med Topsealern ca vart tredje till femte år. Hur ofta det krävs beror på hur mycket badrummet används. När lacken inte längre stöter bort vattnet uär det dags att lägga en ny lack. På en traditionell microcement blir ytan då mörk av vattnet innan den torkar upp, låter man detta vara kommer det med tiden då att bli en bestående fläck. Kontakta appliceraren eller lägg en ny lack själv, detta är en snabb process som kan göras med ett par års mellanrum för att alltid ha ett skydd.

Väljer ni att använda vår epoxibaserade cement behöver ni inte lacka om ytan lika ofta och cementen riskerar inte att missfärgas av vatten pga en skadad/sliten lack.

För mer information om skötsel och underhåll besök våra “vanliga frågor” och läs mer.

Är microcementen vattentät?

Vi har flera typer av microcement. Vår traditionella microcement är inte vattentät, däremot skyddar lacken ytan mot vatten. Då flera av våra lacker andas kan man på så vis få en diffusionsöppen yta.

Vår epoxibaserade microcement är däremot tät, trots att den räknas som tät ska den inte ses som ett tätskikt. Det är alltid ert tätskikt som står för skyddet i ett badrum.

Vi har flera olika lösningar på lacker och ocg produkter till ditt microcement badrum, är ni osäkra på vilken som passar er, prata med oss eller din applicerare.

Är microcement halkfri?

Det beror på vilket material ni väljer att använda, vår M produkter är något strävare än S. Utomhus använder vi grövre produkter för att göra underlaget halkfritt, dessa är dock svåra att rengöra inomhus och därför inget vi rekommenderar. 

Vi hade tidigare en halkfri lack som nu har utgått. Efterfrågan på denna var obefintlig då den inte behövdes. Därför slutade den tillverkas. 

designcement 100x100 1

Höstbruksvägen 12d | 226 60 Lund, Sweden | Tel: 010-3447470 | info@designcement.se
© Copyright 2022 Design Cement Concrete Ideas. All Rights Reserved. Org nr: 559159-1952 .
Köpvillkor
Integritetspolicy

En hemsida driftad av Head of Search