MICROCEMENT BADRUM

Microcement badrum ger en exklusiv och unik betongyta. Den enhetliga, foglösa ytan är lätt att rengöra, vilket gör designcement perfekt för badrum. Skapa ett badrum utöver det vanliga genom att klä din vask eller badkar med microcement.

Om ditt kakel, klinker eller plastmatta är i gott skick men inte estetiskt tilltalande, erbjuder microcement en stor fördel: det kan appliceras direkt på befintliga ytskikt. Det innebär att du inte behöver riva ut underlaget, vilket sparar både tid och pengar.

Vår microcement låter dig och våra partners skapa unika microcementytor med en struktur, färg och ytfinish som passar just din stil.

Vi rekommenderar våra kunder att jämföra våra produkter med andra typer av microcement. Ni kommer inte höra våra konkurrenter säga samma sak.

VARFÖR ANVÄNDA MICROCEMENT I BADRUM?
 • Inga skarvar och fogar som samlar smuts.
 • Lätt att rengöra.
 • Snyggt
 • Modern, industriell betong look
 • Billigare renovering – applicera direkt på befintligt kakel

RENOVERA BADRUM I MICROCEMENT

DESIGNCEMENT PRODUKTER FÖR BADRUM

FORCRETE

Forcrete är vår mest exklusiva produkt, forcrete är den hårdaste och mest slitstarka microcementen på marknaden. Då forcrete är 100% tät redan innan lacken krävs inte en lika stark ytbehandling, detta ger i sin tur en mer naturlig finish. Forcrete är inte lik någon annan cement och får endast användas av våra mest aktiva applicerare. Läs mer om Forcrete här!

STANDARD

Standard Topciment är vår populäraste produkt i badrum. Dess breda utbud av färger, strukturer och ytbehandlingar gör den särskilt populär bland våra certifierade partners. Då det är en 2-komponents produkt med flera appliceringssteg och en brantare utvecklingskurva får endast våra certifierade partners använda produkten. Läs mer om Standard här!

NATURE

En kalkbaserad cement som som är en hybrid mellan tadelakt och traditionell microcement. Vi har tagit det bästa från två världar, hårdheten från kalken i tadelakten och flexibiliteten från bindaren i microcementen. Vidare gör dess naturliga utseende det enklare att skapa naturtrogna tadelakt och betongytor i badrummet. Läs mer om Nature här!

ATLANTIC

En något grövre cement utvecklad för pooler och ytor i konstant kontakt med vatten. Vill man ha en grövre finish i badrummet, klä en bastu eller använda den utomhus så är Atlantic en utmärkt produkt. För att få den mer vattenresistent innehåller den mer plaster än standard Topciment, tillsammans med de grövre kornen blir den något mindre livlig. Läs mer om Atlantic här!

Läs mer om våra olika produkter till microcement badrum under “våra produkter”

KAN MAN APPLICERA MICROCEMENT PÅ KAKEL, KLINKER ELLER PLASTMATTA?

Microcement fungerar utmärkt i badrum och kan appliceras direkt på kakel, klinker, välbehållna plastmattor eller tätskikt vid renovering från grunden. Microcement ger ett badrum utan fogar som samlar smuts, vilket eliminerar plastmattans tråkiga utseende och behovet av ständig rengöring av smutsiga fogar på kakel och klinker. Det är extra viktigt att välja en produkt och applicerare som vet vad som krävs för att göra ett microcement badrum.

VAD KRÄVS FÖR ATT LÄGGA MICROCEMENT PÅ KAKEL OCH KLINKER?

Plattorna ska vara intakta, golvbrunnen se bra ut, fallet vara bra mm. Alltså ett badrum i fint skick men med ett utseende som inte faller kunden i smaken. När man skapar ett badrum i microcement direkt på kakel och klinker slipper man mycket extra jobb och utgifter. Det gör denna typ av renovering till den mest populära renoveringen med microcement.

VAD KRÄVS FÖR ATT LÄGGA MICROCEMENT PÅ EN PLASTMATTA?

Plastmattan ska sitta bra, dvs inga revor eller andra skador samt ha ett bra fall. Hörnen i ett badrum med plastmatta är alltid lite rundade, det är ok för funktionen men den får inte sitta löst eller vara mjuk. De rundade hörnen på plastmattan kan dock påverka utseendet negativt i ditt microcement badrum.

VAD KRÄVS FÖR ATT LÄGGA MICROCEMENT PÅ TÄTSKIKT?

Vid en renovering från grunden rekommenderar vi Kiilto eller Zebras tätskikt då de godkänner våra produkter. Gemensamt för alla tätskikt är att man lägger fixen som tillhör tätskiktstillverkaren innan vi börjar med cementen. Vi spacklar då ut skarvarna på tätskiktet och får rätt fästmassa på tätskitket. På golvet är Purus microcement sil en bra produkt.

VAD KOSTAR EN BADRUMSRENOVERING?

Badrumsrenovering med microcement varierar i pris beroende på storlek, ytterhörn och fönster. Priset påverkas mest av tidsåtgång snarare än materialkostnad. En vägg med fönster tar längre tid än en utan, så priset justeras inte för detta.

Kostnaden är cirka 1500 kr/m2 inkl. moms efter ROT-avdrag för traditionell microcement, inklusive arbete och material. Underarbete varierar mellan projekt, så exakta kostnader är svåra att uppskatta. Använd vår offertmall för en snabb uppskattning och se fler exempel under “priser“. Nature, Aquaciment och Forcrete är dyrare än traditionell cement, så jämför egenskaper och utseende innan du väljer.

Prisskillnad Nature: Cirka +100-150 kr/m2

Prisskillnad Forcrete i badrum: Cirka +400-500 kr/m2

KAN MAN SJÄLV LÄGGA MICROCEMENT I BADRUM?

Vi rekommenderar inte att man applicerar microcement på egen hand. Under en tid sålde vi designcement till privatpersoner och hantverkare utan utbildning, då vi inte haft tiden att ge den assistans som krävs för ett sådan projekt bestämde vi oss för att sluta med detta. Trots en väldigt användarvänlig produkt blir resultatet ofta inte så som produkten förtjänar pm man inte gjort det tidigare. Därför rekommenderar vi endast att våra certifierade partners utför projekten med vår produkter, på så vis gör vi vad vi kan för att resultaten ska bli som både vi och kunden önskar. Vill ni göra det själv så finns det en hel del produkter av blandad kvalitet på marknaden. Då vi kontinuerligt får frågor om att fixa till mindre lyckade projekt med dessa produkterna så kan vi inte rekommendera de lösningarna. 

FÖRDELAR MED ATT RENOVERA BADRUM MED MICROCEMENT:

 • Billigare och snabbare
 • Slipper riva ut ert gamla kakel/klinker eller plastmatta om tätskiktet är helt.
 • Mindre damm och smuts än när man river ut ett gammalt badrum
 • Mindre kostnader för rivning, VVS, elektriker, nytt tätskikt mm.
 • Mer miljövänligt än att riva ut och bygga upp på nytt
 • Inga tunga maskiner eller verktyg, till skillnad från vanlig betong.

 

NACKDELAR MED ATT RENOVERA BADRUM MED MICROCEMENT:

 • Microcement kan missfärgas om den sköts felaktigt, så följ skötselråden. Välj Forcrete för en vattentålig, hård yta utan lack.
 • Färdigblandad microcement ger plastig känsla, då den innehåller mineraler och plaster istället för cement. Därför använder vi inte sådana produkter.
 • Återapplicera lack med jämna mellanrum för att bibehålla skyddet. Det är enkelt men nödvändigt.
 • Microcement marknadsförs som lätt att lägga, men vi rekommenderar att anlita certifierade partners för att undvika problem och behov av reparationer.
 • Alla microcementytor är unika beroende på applicerarens teknik. Erfarenhet är viktig för att uppnå önskat resultat. Begär större prover för att undvika missförstånd.
 • Microcement är dyrare än man kan tro. Det är billigare än en totalrenovering, men inte nödvändigtvis billigt. Priset varierar beroende på renoveringens omfattning och materialval.

VANLIGA FRÅGOR OM DESIGNCEMENT FÖR BADRUM

Det absolut vanligaste projektet med våra produkter är renovering av badrummet. Är ditt badrum i bra skick idag kan man dessutom applicera microcementen direkt på ditt befintliga ytskikt. På så vis slipper ni att riva ut ert nuvarande underlag vilket sparar tid, pengar och är en mycket bra lösning för miljön.

I vårt hjälpcenter hittar ni mer information om vad som krävs för att kunna använda microcement på ett befintligt ytskikt

Är badrummet i fint skick så är det en mycket bra lösning att lägga microcement på kakel/klinker. Microcement på befintligt ytskikt är betydligt billigare än att riva ut badrummet och bygga upp det från grunden.

I vårt hjälpcenter hittar ni mer information om vad som krävs för att kunna använda microcement på kakel och klinker

Ja, det går utmärkt att lägga microcement på plastmatta eller vinyl. Det är precis som vid applicering på kakel och klinker viktigt att underlaget är i bra skick. Det mest negativa vid applicering på plastmatta är att det kan bli lite rundade hörnor vilket kan se lite tråkigt ut. Har man kakel på väggarna och plastmatta på golvet spacklar man upp det i nivå, det brukar då bli fina hörn.

I vårt hjälpcenter hittar ni mer information om vad som krävs.

Om du är händig och noggrann kan du använda vår microcement “Designcrete”, anpassad för att underlätta för privatpersoner att uppnå bra resultat. Men vi rekommenderar alltid att använda våra certifierade partners för bästa resultat.

Börja med mindre projekt för att få erfarenhet innan du tar dig an större projekt, som t.ex. ett microcement-badrum.

Besök vårt hjälpcenter för mer information om hur man applicerar microcement själv.

Microcement kan läggas på de flesta typerna av golv. De vanligaste och bästa underlagen är flytspackel betong eller klinker, även golvgips, golvspån eller plastmatta går bra men produkten blir då inte lika hård. Vi rekommenderar inte att man applicerar direkt på parkett eller laminat, det finns alltid en risk att microcement spricker med den typen av rörelse.

Det är viktigt att underlaget är jämnt, torrt och solit när appliceringen påbörjas. Om ett golv sviktar finns det en risk att det spricker.

Microcement går utmärkt att använda tillsammans med golvvärme, dess 2-3 mm. påverkar inte värmeåtergivningen. Tänk på att stänga av golvvärmen 24-48h innan start. Läs mer om detta och igångsättningen i vårt hjälpcenter.

Rengör microcement med vatten eller pH-neutrala rengöringsmedel, undvik starka rengörings- och avkalkningsprodukter. Använd Ecoclean Basic för vardaglig smuts och Ecoclean-Pro för tuffare smuts eller kalkfläckar.

Alkaliska produkter som ammoniak, klor och blekmedel skadar microcementens skyddsskikt. Använd slätare produkter på golv för att undvika smutsansamling.

För ökat skydd, applicera akrylvax regelbundet. Det skapar en tunn beläggning som avvisar smuts och underlättar rengöring, vilket ger en något glansigare finish.

Vi rekommenderar att förnya Topsealer-beläggningen var tredje till femte år, men vi har inte behövt komplettera någon lack under våra nästan fem år i branschen.

Besök vår hjälpcentral för mer information om skötsel och underhåll.

Vår microcement är inte vattentät, det är lacken som skyddar ytan mot vatten. Vi har lösningar som gör ytan helt tät men vill vill undvika att stänga in fukt med tätskikt på tätskikt. Man ska aldrig räkna microcement som ett tätskikt, oberoende av vilken lack vi använder. Det är alltid ert tätskikt som står för skyddet i ett badrum.

Vi har flera olika lösningar på lacker, är ni osäkra på vilken som passar er, prata med din applicerare.

Mer info hittar ni i vårt hjälpcenter.

Det beror på vilket material ni väljer att använda, vår M produkter är något strävare än S. Utomhus använder vi grövre produkter för att göra underlaget halkfritt, dessa är dock svåra att rengöra inomhus och därför inget vi rekommenderar. Vi har en halkfri lack som gör ytan ännu strävare, under våra fem år har kunden endast efterfrågat den en gång.