Vi går här igenom vad ni ska tänka på när ni applicerar på golv, väggar och övriga tips.
Standard Microbase L,XL och XXL
Nature L och XL
Atlantic XL och XXL
Verktyg: #
Samtliga av våra slipstål går bra, gärna ett styvare stål för att inte lägga för tjockt med material.
Start: #
Vi rekommenderar alltid att underlaget primas och armeras innan första baslagret läggs.
Ha fokus på en sak åt gången när du applicerar, ha en “plan” vid appliceringen. Gå inte över samma yta fler gånger än nödvändigt. Sprid materialet-bryt mönstret-sprid materialet osv. På så vis kommer ni snabbare framåt och överarbetar inte ytorna.
Lagerna: #
Lager 1: #
Det första baslagret behöver inte pigmenteras, för att undvika den lilla risken att man slipar igenom är det dock något vi alltid gör. Det enda kravet på första lagret är att det blir jämnt, ni behöver alltså inte fokusera på att bryta mönster. På golv kan en större spackel alltså användas för att få ut materialet på större ytor snabbare.
Den lilla tiden ni sparar på det tycker dock vi inte det är värt. Vi rekommenderar istället att ni använder första lagret till att planera appliceringen, dvs se om det torkar ifrån er eller liknande på något ställe och anpassa det på nästa lager. Ni har då 2 lager base på er att hitta ett bra sätt att applicera på för att undvika att det torkar ifrån er för mycket på det sista lagret. .
Slipning MELLAN baslager:
Mellan baslagerna kan man minimera slipningen genom att använda en torr svamp för att “sudda” ut ryggar och större ojämnheter innan baslagret torkat. Ni kommer själv känna när det är dags, precis när ni kan ta på ytan utan att ni får cement på handskarna brukar det vara dags att svampa ytan. Använd alltid en torr svamp, vatten missfärgar cementen.
När ytan torkat kommer ni då endast behöva fokusera på de stora ojämnheterna som svampen inte kunde ta bort. Dessa brukar vara tex nätbubblor eller där en kakelplatta sticker ut. Dessa ojämnheter är viktiga att ta bort innan ni börjar med baslager 2. Om ni inte tar bort dem nu kommer ojämnheten vara kvar hela vägen, det är då lätt att man råkar slipa bort fino/deck på den ytan när sista lagret är lagt, detta lämnar då ett märke.
Slipningen görs med ett 40 kornigt papper
Lager 2: #
Det andra baslagret ska alltid pigmenteras. På det andra lagret måste ni börja “bryta mönstret”, hur ni applicerar detta lagret kommer att spegla slutresultatet. Försök att lämna så få ryggar som möjligt, om ni tycker om att man ser ryggar så kan ni skapa dem på nästa lager också. Man missar alltid någon rygg, det blir då mest harmoniskt om dessa inte är helt raka streck och alla går åt samma håll. Tänk därför på att “bryta mönstret”.
________________________________
Väggar #
Kanterna:
Börja applicera uppe i något av hörnen, fixa till kanterna där du börjar innan du sprider ut materialet 30 -40cm längs taket och ca 1m ner på väggen är en bra start. För att få skarpa kanter och inte släppa av material på en färdig vägg eller på en tejpad kant, var noga med att rengöra ovansidan av ditt slipstål. För att få en bra vinkel på slipstålet, stoppa in handen mellan handtag och stål, endast vid kanterna eftersom handtaget är till för att jämna ut trycket på stålet.
När du lagt ut materialet längs kanten enligt ovan är det dags att sprida materialet.
Sprida materialet:
Ta upp en lite större mängd material på ditt slipstål, klicka av detta på väggen längst ner på kanten på materialet ni redan lagt ut. Det underlättar mycket för att hitta rätt tjocklek om ni först klickar av materialet och sedan sprider ut det. Viktigt att tänka på vinkeln när ni sprider materialet, ca 45grader och väldigt lite tryck. Om ni har för liten vinkel kommer vi få trycka trycka hårt för att få ett tunt lager. Detta kommer göra att ni får materialet att torka snabbare vilket i sin tur gör det svårare att få de olika ytorna att smälta samman. För hög vinkel kommer göra att ni lägger för tunt och det torkar då också snabbare.
Lyssna efter skrapljudet när du sprider materialet, hör du inget skrapljud lägger du materialet för tjockt.
Bryta mönstret:
När du spridit materialet så är det dags att bryta mönstret, detta gör man genom att gå in över ytan du precis applicerat på med oregelbundna rörelser. En vinkel på ca 2cm med bara lite tryck är bra att börja med, blir det tydliga ryggar och/eller du inte hör något skrapande så ligger det för mycket material på ytan. Öka då inte vinkeln utan endast trycket, tänk på att skrapa av materialet du drar bort innan du går in över ytan igen. Annars tillsätter du det bara igen och du vill få bort överskottet. Jobba gärna med lite mindre rörelser för att underlätta att mönstret blir oregelbundet.
____________________________________
Golv #
Kanterna:
Börja applicera längst bort från öppningen. Finns där en brunn eller någon annan detalj som kräver extra tid är det ofta en bra ide att börja där. Fixa till kanten där du börjar innan du lägger ut materialet, inte på en större yta än du hinner applicera på utan att kanten torkar. För att få skarpa kanter och inte släppa av material på en färdig vägg eller på en tejpad kant, var noga med att rengöra ovansidan av ditt slipstål. För att få en bra vinkel på slipstålet, stoppa in handen mellan handtag och stål, endast vid kanterna eftersom handtaget är till för att jämna ut trycket på stålet.
När du lagt ut materialet längs kanten enligt ovan är det dags att sprida materialet.
Sprida materialet:
Små golv- Lägg upp en lite material längs kanten av materialet du applicerat. Sprid sedan materialet längs kanten på materialet som redan ligger på golvet enligt samma teknik som på väggytor. Lägg inte på mer material på ytan där det redan ligger material utan fokusera först på att lägga ut nytt material. Viktigt att tänka på vinkeln när ni sprider materialet, ca 45grader och väldigt lite tryck. Om ni har för liten vinkel kommer vi få trycka trycka hårt för att få ett tunt lager. Detta kommer göra att ni får materialet att torka snabbare vilket i sin tur gör det svårare att få de olika ytorna att smälta samman. För hög vinkel kommer göra att ni lägger för tunt och det torkar då också snabbare.
Lyssna efter skrapljudet när du sprider materialet, hör du inget skrapljud lägger du materialet för tjockt.
Större golv / ormen- Lägg upp en lite större mängd material längs kanten av materialet du applicerat. Sprid sedan materialet längs kanten på materialet som redan ligger på golvet och försök att bibehålla en blöt kant. Lägg inte på mer material på ytan där det redan ligger material utan fokusera först på att sprida materialet till ytan där det inte är något material. Viktigt att tänka på vinkeln när ni sprider materialet, ca 45grader och väldigt lite tryck. Tänk även på var ni vill att materialet ska, dvs bort från ytan där det ligger microcement. Rikta därför slipstålet så att materialet inte kommer in på materialet ni redan applicerat. Om ni har för liten vinkel kommer vi få trycka hårt för att få ett tunt lager. Detta kommer göra att ni får materialet att torka snabbare vilket i sin tur gör det svårare att få de olika ytorna att smälta samman. För hög vinkel kommer göra att ni lägger för tunt och det torkar då också snabbare.
Lyssna efter skrapljudet när du sprider materialet, hör du inget skrapljud lägger du materialet för tjockt.
Bryta mönstret:
När du spridit materialet enligt någon av ovanstående tekniker så är det dags att bryta mönstret, detta gör man genom att gå in över ytan du precis applicerat på med oregelbundna rörelser. Sprid materialet så långt du hinner utan att det torkar ifrån dig men inte längre än du fortfarande når tillbaka med slipstålet. En vinkel på ca 2cm med bara lite tryck är bra att börja med, blir det tydliga ryggar och/eller du inte hör något skrapande så ligger det för mycket material på ytan. Öka då inte vinkeln utan endast trycket på slipstålet, tänk på att skrapa av materialet du drar bort innan du går in över ytan igen. Annars tillsätter du det bara igen och du vill få bort överskottet. Jobba gärna med lite mindre rörelser för att underlätta att mönstret blir oregelbundet. När du brutit mönstret och hittat en bra tjocklek upprepar du steget med att sprida materialet osv.