VANLIGA FRÅGOR

Vanliga frågor

 

Kan microcement användas i badrum och är det godkänt?

Ja, microcement är ett perfekt material för badrum. I Sverige är det inte ytskiktet utan tätskiktet som är godkänt för våtrum. D.v.s det är inte klinkern/kaklet eller microcementen man godkänner, utan tätskiktet (folien) som används under ytskiktet som är godkänt. Vi använder LIP som är en av många godkända “folier”. Läs mer om vad som gäller på gvk.se

Om man vill renovera ett äldre kaklat badrum med microcement så behöver man oftast inte riva ut det tidigare badrummet om ytskiktet är intakt. Man kan istället applicera microcementen ovanpå kaklet/klinkern och då slippa en massa extra jobb och utgifter. För att nämna några utgifter som kommer till när man river ut sitt gamla badrum: Ny gips, tätskikt, fix, fog, kakel, klinker, och oftast dyra el och vvs kostnader. Väljer du istället microcement så tillkommer endast mindre vvs kostnader för att koppla bort vask, dusch samt toalett.

Tätskiktet behöver inte vara godkänt enligt dagens regler, dock måste ytskitet vara intakt och självklart inga misstankar om läckage. Detta då renoveringen inte innebär att man river ut det gamla badrummet. För att detta ska kunna utföras krävs det att alla plattor är intakta samt självklart att det inte är någon läcka i badrummet. I dessa fall måste badrummet renoveras från grunden. Även då är microcement en utmärkt produkt, men man då kan inte hoppa över några renoveringsmomoment.

Med microcementen kan man få en enhetlig yta, där t.o.m badkar och vask kan vara gjort av microcement. Detta kan verkligen ta ditt badrum till en ny nivå.

Om du bor i ett område med mycket kalk/surt vatten bör du vara medveten om att det kan uppstå kalkfläckar. Vissa gillar denna “patina”, andra motverkar fläckbildningen genom att använda en handduk/vattenskrapa. Valet är ditt.

Kan microcement appliceras på golv med golvvärme?

Ja, men innan man applicerar produkten måste golvet förberedas för appliceringen.

Värmegolvet måste stängas av i minst 48h då den maximala golvtemperaturen vid applicering får vara max 18 grader. Efter appliceringen av mikrocementen måste man vänta minst 48 timmar innan värmen gradvis slås på (+ 5 ° C varje dag). Mer detaljerad info fås givetvis vid förfrågan eller vid/efter appliceringen.

Hur starkt och hållbart är microcement?

Trots sin tunnhet är ett av materialets stora fördelar sin slitstyrka och hårdheten. Microdeck och Microstone kan även användas i områden med mycket folk och rörelse.

Flera faktorer påverkar motståndet och hårdheten hos mikrocement, såsom underlaget det appliceras på, vilken typ av mikrocement, samt vilket tätskikt som används på den färdiga mikrocementen. 

Vi kan skilja mellan två typer av motstånd:

Mekanisk resistans mot “tapp” och “slag”:

Mikrocement är på grund av sin begränsade tjocklek beroende av sitt underlag, dvs. det kommer att deformeras vid hårda slag om stödet under deformeras. Ett exempel skulle är att mikrocement som är applicerad på gips tar lättare skada från “slag” eftersom gipsen har dåligt motstånd. Medan med ett underlag som klinker är motståndet mycket bättre.

För slitage och repor: Detta motstånd beror på både mikrocementtyp och tätningsmedel. Topciment har två foglösa golvbeläggningar, Microdeck och Microstone. Båda är beläggningar med en större kornstorlek än Microfino, detta gör dem mer resistenta mot kompression och nötning. Microfino används på grund av sin lägre styrka endast på väggar. När det gäller tätningslacken så spelar det ingen roll om slitaget är det samma, det som gäller är “desto högre glans, desto mer synliga blir repor och märken”. Matta lacker reflerkterar inte ljuset, eller gör det bara minimalt och därmed syns ev repor och märken mindre.

Kemisk resistans mot fläckar och vätskor:

Den kemiska resistansen beror på tätningsmedlet som används för att skydda produkten. Tätningsmedlet är det sista skiktet, vilket ger produkten skydd och impregnering mot fläckar. Vårt tätningsmedel har hög kemisk resistans, detta bekräftas av de många testerna som utförts:
Olja, läsk, rött vin och liknande, lämnar inte fläckar efter rengöring.Ättika eller citronsaft lämnar små märken på mikrocement om de lämnas kvar, precis som syror påverkar ytan på tex marmor, men om rengöring sker snabbt blir det inga fläckar. Saltsyra, rent blekmedel, aceton och ammoniak kommer att göra märken efter en halv timmes exponering, men om rengöring sker direkt blir det inga fläckar.

Hur lång tid tar en renovering med microcement?

Det beror på flera faktorer, val av material och om man vill ha en eller flera färger är några saker som spelar in.

På en “enklare” yta kan appliceringen utföras under en period på mellan tre till fem dagar. Med några olika färgval alternativt mer komplicerade ytor så ökar tiden snabbt med några dagar till. En till två dagar efter sista ytskiktet kan man gå på ytan. Man bör sedan vänta ytterligare en vecka innan man möblerar samt totalt 2 veckor innan man lägger på mattor. Detta för att ge produktens alla lagar tid att torka. Man kan gå på ytan 24h efter sista lagret är applicerat, skulle man normalt vänta en vecka.

Vad är skillnaden på microcement och polerad betong

Även om finishen på produkterna kan se liknande ut, är de inte samma material.

Med mikrocement får man flera fördelar:

 • Snabbare och enklare applikation.
 • Inga extra maskiner eller tunga verktyg krävs för att applicera den.
 • Mindre jobb.
 • Mindre tid.
 • Lägre kostnad.
 • Lättare, undviker därmed eventuella problem med tyngden av ett betonggolv.
 • Tunnare, slipper justera dörrar, lister mm för att anpassa dem efter tjockleken
 • För användning i alla typer av rum, väggar, golv, mm.
 • Inga skarvar,
 • Inga sprickor dyker upp efter torkningsprocessen.
 • Applicering är möjlig på både vertikala och horisontella ytor.
Hur rengör och underhåller man microcement?

Vardagligt underhåll:

För vardaglig rengöring använd ph-neutralt medel, aldrig hårda tvättmedel eller avkalkare. Låt aldrig rengöringsmedlet sitta för länge på mikrocementen. Alkaliska produkter som ammoniak, klor, blekmedel, tvättmedel etc. skadar Microcementens skyddsskikt.
Underhållet av microcement påminner om underhållet av trägolv. Man bör undvika permanent kontakt med fukt, du bör därför undvika våta mattor, handdukar och andra material som tillsammans med en vätska försluter ytan. Vatten som kan torka ut på vanligt vis är inga problem.

Håll ytan fri från sten eller sand, då dessa med tiden kan lämna repor och orsaka större slitage.
Undvik att kasta och dra hårda och tunga föremål då detta givetvis kan skada ytan, det är microcement, inte solid sten. När du flyttar möbler, “lyft och släpp” dra aldrig. Det är nödvändigt att skydda golvet mot metallben, möbler och föremål med slipande kontaktytor eller betydande vikt med möbeltassar.

Desto högre “antislip” (antihalk) egenskaper desto mer komplicerad blir rengöringen, detta på grund av den texturerade ytan, så det är viktigt att bedöma behovet av “anti-halk” på golven. Mikrodeck är lämplig för de i de flesta fall där det inte krävs allt för hög “anti-halk”. Vi rekommenderar Microstone utomhus eftersom Microstone kan rengöras med en högtryckstvätt.

Regelbunden uppfräshning:

Vi rekommenderar ett regelbundet underhåll av mikrocementen med ett akrylvax som lämnar ett skyddande skikt och ny lyster. Det behövs ingen speciell utrustning för detta utan vi rekommenderar att man använder en mopp för korrekt applicering av vaxet. Underhållets frekvens beror på användning av golvet (hemma, allmän yta, butik, smuts, damm etc.). Detta kan jämföras med ett trägolv som bör få en uppfräschning 1-2 gånger per år. Detta är endast rekommendationer för att behålla skyddet och ett nytt utseende. Beroende på användningsområde rekommenderar vi en ny topsealer vartannat- vart femte år.

Första  tiden efter applicering: 

Microcement når sin fulla kapacitet i hårdhet och kemisk resistans en månad efter applicering av sin slutfinish. Det finns ökad risk för skada under de första två veckorna, men man kan beträda golvet efter 1-2 dagar. Efter en vecka kan man möblera på golvet och efter ytterligare en vecka kan man lägga på eventuella mattor. 

Kommer färgerna blekna med tiden?

– Nej, våra pigment bleknar inte vare sig om de används inomhus eller utomhus

Kan man ha flera färger på en yta?

Ja, det går att använda flera färger på samma yta. Detta gör det även möjligt att göra olika mönster och logotyper, kan även göras i efterhand på en färdig yta.

Vilka material kan man applicera microcement på?

En av microcements många fördelar är dess fästförmåga. Microcement kan appliceras på nästan alla typer av underlag: cement, betong, murbruk, flytspackel, marmor, kakel, klinker, gips, laminat, trä (ej direkt på massivt trä), på väggar och golv, både inomhus och utomhus.

Underlaget måste alltid vara jämnt ,torrt och fritt från damm eller fett.

Eftersom microcement fäster direkt på kakel och klinker så slipper man en stor, stökig och dyr del av renoveringsarbetet på detta underlag. Allt jobb med att riva, kasta och börja om från grunden samt alla kostnader som det innebär med uppbyggnaden. Om ytskitket i ditt gamla badrum är helt så fungerar denna metod även där.

Microcement kan även användas i swimming pooler, då används produkten Aquaciment.

Kan man göra/renovera bänkskivor av microcement?

Ja, microcement kan användas på bänkskivor, men man måste vara medveten om att den pga av sin höga harts komposition är känslig mot direkt värme som grytor och stekpannor.

Kan man beställa andra microcement-jobb från er?

Ja, vi utför alla möjliga jobb med microcement. Kontakta oss om vad du tänker dig så ser vi vad vi kan göra.

Är microcementen vattentät?

Mikrocement i sig är inte vattentät, men tätnigsskiktet som appliceras som en slutlig beläggning är vattentät. I våtutrymmen såsom badrum används dock ALLTID foliesystem under microcementen (precis som med kakel/klinker) enligt gvk:s alla krav, läs mer på www.gvk.se. Mikrocement kan därför utan problem appliceras i badrum. I vaskar, badkar mm. behöver man rent tekniskt inte använda folie, men badrummet måste alltid vara förseglat med folien.

Ytan måste alltid förseglas med antingen Topsealer DSV (lösningsmedelsbaserad polyuretan) eller med Topsealer WT (vattenbaserad polyuretan) för att säkerställa dess täthet.

I Swimmingpooler använder man ingen Topsealer då ytan ska kunna andas. Vi använder då vår aquaciment så tål vatten och sealer med presealern. Underarbetet vid poolbygge görs på samma vis som vid kakling av pool.

Är microcementen "anti-halk" (anti-slip)?

Ja, beroende på vilken typ av microcement man väljer att använda och vilken textur man skapar så kan man få en “anti-halk” yta.

Varför kan det skilja lite mellan färgerna på provet och det arbete som utförts?

Appliceringen av mikrocement är ett hantverk, därför finns det flera faktorer som kan påverka materialets färdiga utseende. Två ytor blir aldrig exakt likadana, men skillnaderna är oftast mycket små. På de mindre provbitarna blir pigmentförändringarna ofta mindre framstående och därför inte så “livliga” som på en större yta.

Vadmöllevägen 19 | 244 91 Kävlinge, Sweden | Tel: 010-3447470 | info@designcement.se
© Copyright 2019 Design Cement Concrete Ideas. All Rights Reserved. En hemsida av Capace Media.