Vanliga frågor om Microcement

Samt guider, tips och råd

Vanliga frågor & svar

Microcement i badrum

  • Kan man lägga microcement direkt på tätskikt?

    Det går bra att lägga alla vår microcementer på tätskikt i t.ex. badrum. Innan appliceringen av microcementen lägger man då fix som tillhör tätskiktstillverkaren. Microcementen påverkar vare sig funktion eller teknisk livslängd, det är viktigt att man lägger fixen som tillhör tätskiktstillverkaren mellan microcement och tätskikt. 

    Vi rekommenderar Zebra eller Kiiltos tätskikt då de godkänner sina produkter med våra. Vare sig ni använder Kiilto eller andra produkter så är det mycket noga att ni låter fixen bli helt torr. Om fixen inte är helt torr vid applicering av microcementen så kommer fixen att spricka, då kommer även microcementen att spricka. 

    Viktiga steg:

    1. Täck hela tätskiktet med fix tillhörande tillverkaren. 
    2. På väggarna ska överlappen på tätskiktet täckas, ytan ska vara jämn när fixen är på plats.
    3. På golven ska fixen komma upp i nivå med klinkerramen. Microcementen bygger endast några mm vilket gör att vi måste lägga tjockare på golvet för att komma i nivå med klinkerramen/brunnssilen. 
    4. LÅT TORKA, detta är det absolut viktigaste steget. 
    5. Behöver ni laga sprickor eller övrigt i fixen så görs det nu, ni kan även behöva släta ut det en gång till. 
    6. Slipa ytan och ev. ryggar så att en jämn nivå uppnås över hela ytan
    7. Prima ytan med rekommenderad primer.

    Applicering av microcement på tätskikt går bra, men det kräver tålamod och kunskap för att nå ett bra resultat.

  • Kan man applicera microcement direkt på kakel och klinker?

    Det går utmärkt att applicera microcement direkt på kakel och klinker. Om man vill renovera ett äldre kaklat badrum med microcement så behöver man oftast inte riva ut det tidigare badrummet om ytskiktet är intakt. Man kan istället applicera microcementen ovanpå kaklet/klinkern alternativt på sin plastmatta och då slippa en massa extra jobb och utgifter. För att nämna några utgifter som kommer till när man river ut sitt gamla badrum: Ny gips, tätskikt, fix, fog, kakel, klinker, och oftast dyra el och vvs kostnader. Väljer du istället microcement så tillkommer endast mindre vvs kostnader för att koppla bort vask, dusch samt toalett.

    Tätskiktet behöver inte vara godkänt enligt dagens regler, dock måste ytskitet vara intakt, brunnen vara bra, fallet vara godkänt, ingen bom i plattorna och självklart inga misstankar om läckage. Om något av föregående fel stämmer på ert badrum så rekommenderar vi att badrummet renoveras från grunden. Även då är microcement en utmärkt produkt, men man då kan man tyvärr inte hoppa över några renoveringsmomoment.

  • Kan man applicera microcement på plastmatta?

    Det går utmärkt att applicera microcement på befintligt plastmatta. Om man vill renovera ett äldre kaklat badrum med microcement så behöver man oftast inte riva ut det tidigare badrummet om ytskiktet är intakt. Man kan istället applicera microcementen ovanpå plastmattan alternativt kaklet/klinkern och då slippa en massa extra jobb och utgifter. För att nämna några utgifter som kommer till när man river ut sitt gamla badrum: Ny gips, tätskikt, fix, fog, kakel, klinker, och oftast dyra el och vvs kostnader. Väljer du istället microcement så tillkommer endast mindre vvs kostnader för att koppla bort vask, dusch samt toalett.

    Tätskiktet behöver inte vara godkänt enligt dagens regler, dock måste ytskitet vara intakt, brunnen vara bra, fallet vara godkänt och självklart inga misstankar om läckage. Om något av föregående fel stämmer på ert badrum så rekommenderar vi att badrummet renoveras från grunden. Även då är microcement en utmärkt produkt, men man då kan man tyvärr inte hoppa över några renoveringsmomoment.

  • Är microcement vattentät?

    Vi har olika microcementer med olika egenskaper. En traditionell mikrocement är inte vattentät i sig, det är då lacken som appliceras som en slutlig beläggning som är vattentät. Vår produkt Forcrete är ett undantag, den tål vatten utan lack och är 100% tät redan innan behandling med sealers. I våtutrymmen såsom badrum krävs det ALLTID ett foliesystem oavsett vilken microcement ni väljer (precis som med kakel/klinker). Mikrocement kan utan problem appliceras i badrum, i vaskar, badkar mm.

    Alla microcementytor måste alltid förseglas med en avslutande ytbehandling för att skyddas mot vätskor, repor mm.
     

  • Kan microcement användas i badrum och är det godkänt?

    Ja, microcement är ett perfekt material för badrum. I Sverige är det inte ytskiktet utan tätskiktet som är godkänt för våtrum. D.v.s det är inte klinkern/kaklet eller microcementen man godkänner, utan tätskiktet (folien) som används under ytskiktet som är godkänt. Vi använder Kiilto som är den folien som godkänner vår microcement, hör med din leverantör om hur de ser på microcement. Läs mer om vad som gäller på gvk.se

    Om man vill renovera ett äldre kaklat badrum med microcement så behöver man oftast inte riva ut det tidigare badrummet om ytskiktet är intakt. Man kan istället applicera microcementen uppe på kaklet/klinkern eller din plastmatta och då slippa en massa extra jobb och utgifter. För att nämna några utgifter som kommer till när man river ut sitt gamla badrum: Ny gips, tätskikt, fix, fog, kakel, klinker, och oftast dyra el och vvs kostnader. Väljer du istället microcement så tillkommer endast mindre vvs kostnader för att koppla bort vask, dusch samt toalett.

    Tätskiktet ni har behöver inte vara godkänt enligt dagens regler, dock måste ytskitet vara intakt och självklart inga misstankar om läckage. För att microcement ska kunna läggas på befintligt ytskikt krävs det att alla plattor är intakta, brunnen är bytt efter 1992, fallet är bra samt att det inte är någon läcka i badrummet. Ju nyare ditt badrum är desto bättre ä lösningen med microcement. 

    Är badrummet inte i bra skick måste badrummet renoveras från grunden. Även då är microcement en utmärkt produkt, tyvärr kan man då kan inte hoppa över några renoveringsmomoment vilket gör att den ekonomiska fördelen försvinner.

    Med microcementen kan man få en enhetlig yta, där t.o.m badkar och vask kan vara gjort av microcement. Detta kan verkligen ta ditt badrum till en ny nivå.

    Om du bor i ett område med mycket kalk/surt vatten bör du vara medveten om att det kan uppstå kalkfläckar. Ni bör i detta fallet välja en ljusare färg då eventuella kalkfläckar blir midnre framträdande då, andra motverka fläckbildningen genom att använda en handduk/vattenskrapa. 

    Läs mer om microcement i badrum på sidan “Microcement Badrum
     

Microcement i kök

  • Hur slitstark är microcement på bänkskivor?

    Microcement ger en tålig och lättskött bänkskiva. Med Forcretes "ultra-lack" för ni ett extra bra skydd mot vätskor, kemikalier mm. Microcementens största fördel på bänkskivor är möjligheten att skapa stora lättstädade ytor utan skarvar. Den enhetliga designen där microcementen följer med upp på väggen eller ner på golvet ger en exklusiv känsla som få andra material kan skapa. 

    Då microcement innehåller hartser/plaster tål den inte direkt värme. Ni kan alltså inte sätta stekpannor eller annat varmt direkt på ytan. Man ska alltså välja microcement om man söker en oförstörbar skiva, välj då någon form av laminat eller komposit.

  • Vilket material ska jag göra min bänskiva av?

    Microcement bänkskivor som görs från gunden byggs oftast upp med en MDF eller billig laminatskiva. Har ni en befintlig skiva som ej är av massivt trä så är det alternativet den mest ekonomiska lösningen.

    För bästa möjliga skydd rekommenderar vi forcrete med lacken "ultra".

  • Vilken typ av bänkskiva kan jag lägga microcementen på?

    Man kan lägga microcement på laminatbänskivor, stenskivor eller MDF-skivor. Man bör däremot inte lägga microcemement direkt på en massiv träskiva då denna kan krympa och svälla med temperatur och luftfuktighet.

  • Kan man göra/renovera bänkskivor av microcement?

    Ja, microcement kan användas på bänkskivor. Man bör dock inte förvänta sig en oförstörbar skiva utan den kräver att man tar hand om den.

    Då microcement innehåller hartser/plaster tål den inte direkt värme. Ni kan alltså inte sätta stekpannor eller annat varmt direkt på ytan. Samtliga av våra lacker går att använda på bänkskivor men Topciments och Forcretes 2-k produkter har flera lite starkare alternativ på lacker om man vill ha ett bättre skydd. 

Microcement på golv

  • Är microcementen halkfri?

    Ja, microcementen kan göras “halk-fri”. I inomhusmiljö blir samtliga produkter tillräckligt halkfria enbart med den vanliga lacken, ytan kan upplevas något halare de första veckorna. Utomhus rekommenderar vi Aquaciment Xl eller XXL som slutfinish för att skapa en grövre struktur med ytterligare halkskydd. Skulle ni vilja ha ytterligare halkskydd har vi en speciell "Anti-slip" lack, det är väldigt sällan vi behöver använda den. 

  • Vad är skillnaden på microcement och polerad betong?

    Finishen på produkterna kan se ganska lika ut

    Med microcement får man flera fördelar:

    • Snabbare och enklare applikation.
    • Inga extra maskiner eller tunga verktyg krävs för att applicera den.
    • Mindre jobb.
    • Mindre tidskrävande.
    • Lättare, undviker därmed eventuella problem med tyngden av ett betonggolv.
    • Tunnare, slipper justera dörrar, lister mm för att anpassa dem efter tjockleken
    • För användning i alla typer av rum, väggar, golv, mm.
    • Inga skarvar.
    • Inga sprickor dyker upp efter torkningsprocessen.
    • Applicering är möjlig på både vertikala och horisontella ytor.
  • Kan microcement appliceras på golv med golvvärme?

    Ja, men innan man applicerar produkten måste golvet förberedas för appliceringen.

    Värmegolvet måste stängas av (eller vara på väldigt låg värme) minst 48h innan projektet på då den maximala golvtemperaturen vid applicering får vara max 18 grader. Efter appliceringen av mikrocementen måste man vänta minst 48 timmar innan värmen gradvis slås på (+ 5 ° C varje dag). Mer detaljerad info fås givetvis vid förfrågan eller vid/efter appliceringen. 

Färger, strukturer, lack och utseende

  • Kan ni skapa vilken färg vi vill?

    Alla våra olika kollektioner har sina egna färger då de är uppbyggda med olika råmaterial. Vi har flera färger i våra olika serier, skulle ni mot förmodan inte hitta en som passar kan vi eller våra partners skapa den färg ni vill, vi behöver då en färgkod att utgå ifrån. Med forcrete kan ni dessutom matcha produkten med valfri ral, de flesta ncs-koderna samt flera olika färgtillverkare (ej jotun).

    Microcementen har en del skiftningar i sig, beroende på var man mäter på ytan kommer man få olika resultat på färgkoden. Man får därför se till helheten när man avgör om 2 färger matchar.

    Färgkartorna för varje produkt hittar ni under “våra produkter” på hemsidan. Dessa ska endast ses som en bred referens då färåtergivningen från en skärm aldrig blir densamma som på en skräm. 

  • Kan ballasten att synas i microcement?

    Vi lägger microcementen i mycket tunna lager och stenen i cementen är därför väldigt liten, ballasten i microcementen syns där inte vid traditionell applicering. Med vår produkt Microquartz coarse och tekniken kallad "hand-floated" kan vi ta fram en del av de små stenen från cementen vilket skapar en känsla av att man ser lite av ballasten.

  • Hur exakta är färgprover?

    Appliceringen av microcement är ett hantverk, därför finns det flera faktorer som kan påverka materialets färdiga utseende.

    Två ytor blir aldrig exakt likadana, men skillnaderna är oftast mycket små. På de mindre provbitarna blir pigmentförändringarna ofta mindre framstående och därför inte så “livliga” som på en större yta. Temperaturen vid appliceringen kommer även det att påverka hur materialet torkar och kan då påverka färgen.

    En provbit ska alltid ses som en referens, ju större provbit ju mer exakt slutresultatet kommer den kunna vara. 

  • Hur vet vi att det blir rätt färg på microcementen?

    Vi använder mycket precisa mätverktyg för att alltid tillsätta samma mängd pigment och därmed rätt färg. Precis som när man bryter färg kan det trots det vara mindre skillnader i resultatet om det är från 2 olika tillfälle.

    Oftast gör ljuset från lampor, fönster mm. en större skillnad än vilken batch det är på cementen.

  • Är er microcement diffusionsöppen?

    Vi har flera olika microcementer. Den enda som är tät i sig själv är Forcrete, övriga cementer andas. 

    Det är då lacken som är mer eller mindre tät. Titan sealern är helt diffusionsöppen, TT sealern andas men är inte helt öppen. Dsv lacken och PRO plus stänger ytan helt. Välj den lack som passar bäst för ert ändamål, är ni osäkra, prata med oss eller någon av våra certifierade partners vilken som ska användas.

  • Är microcement helt slät?

    Microcement läggs i några få lager. Hur många beror på vilken produkt ni använder men normalt 3-4 lager på totalt 2-4 mm totalt. Ytan kommer bli så jämn eller ojämn som det befintliga underlaget är, för att få en jämn yta måste även underlaget vara helt jämnt. 

    Hur strukturen blir på cementen bestäms av vilket material man använder som slutfinish men även av appliceraren. Sista lagret kan även slipas mer eller mindre för att få mer eller mindre struktur på ytan. Hur mycket ytan slipas och hur jämnt eller ojämnt man vill ha den är en smaksak. Diskutera med den som gör ert projekt hur ni vill ha det, vi rekommenderar alltid att man ser ett större prov innan start för att vara säker på att man är överens. Tänk på att ett golv med mycket struktur generellt är svårare att hålla rent. 

  • Porer, färgskilnader och pigmentfläckar

    När man applicerar microcement kan denna påverkas av temperaturer på underlaget och i luften. Detta kan göra att det blir färgskiftningar, små luftbubblor eller någon pigmentfläck på ytan. Detta är fullt normalt och inget man kan göra något åt, det är en del av att använda ett naturligt material. För att se dessa måste man oftast leta efter dem. Även om appliceraren strävar efter att få så få av dessa som möjligt så kan det alltid ske.

  • Kan man byta glans på lacken?

    Ja, det går att byta glans på en sealer som redan är lagd.

    Rugga bara upp ytan lätt med ett 400 papper och lägg sedan ett nytt lager lack med önskad glans. Har lacken suttit ett tag och är smutsig så rekommenderar vi att ni först rengör ytan med vår ecoclean. Normalt räcker ett lager, går ni från supermatt till blank kan ni behöva 2 lager av lacken. Lackning görs enligt beskrivningen, är ni osäkra så hör med oss eller ngon av våra partners vilken lack som ska användas.

  • Kan man ha flera färger på en yta?

    Ja, det går att använda flera färger på samma yta. Detta gör det även möjligt att göra olika mönster och logotyper, kan även göras i efterhand på en färdig yta. Oftast kräver detta mer jobb för appliceraren och därmed ett något högre pris.

    Vill man ha extra mycket liv i ytan kan man även applicera 2 liknande nyanser samtidigt. Om man använder 2 olika färger samtidigt kan stora skillnader på färgerna kan skapa en väldigt “livlig” känsla, använd därför med fördel två ganska lika nyanser om ni vill applicera med denna tekniken.

  • Kommer färgerna blekna med tiden?

    Nej, våra pigment har mycket hög uv-beständighet och bleknar inte vare sig om de används inomhus eller utomhus.

Microcement priser

  • Kostar Forcrete mer än en traditionell microcement?

    Forcrete är generellt dyrare än en traditionell microcement, detta beror på att materialkostnaden är högre. Sett över ett helt projekt blir pisskillnaden oftast inte så stor om man ser till vad man får. Med en traditionell microcement får ni en bra produkt som fungerar bra till det mesta, men den kräver en del från dig som kund. Med Forcrete får ni en Microcement utöver det vanliga som klarar hårdare slitage och därmed ställer mindre krav på dig som kund. Självklart beror skillnaden även på vilken cement du jämför med, i jämförelse med en billig cement av låg kvalitet blir såklart prisskillnaden större.

    Ungefärlig skillnad i pris i jämförelse med en traditionell microcement:

    Normalstort badrum applicerat på klinker: ca 10-12000kr extra ink moms

    Bänkskiva: ca 2500-4000kr extra ink moms

    Standard golv på flytspacklad yta: ca 400kr extra/m2 ink moms (vid applicering utan nät)

  • Är microcement dyrt?

    Det beror på flera olika faktorer. Val av produkt, befintligt underlag, storlek mm. 

    Microcement är endast en ekonomisk lösning vid applicering på ett befintligt ytskikt i bra skick. Besparingen man gör är då framförallt på att man slipper riva de befintliga ytorna och bygga upp det från grunden. Den största besparingen gör man därför oftast vid badrumsrenoveringar på ett befintligt ytsikt. 

    Stora underlag blir oftast också ekonomiskt fördelaktiga medan väldigt små ytor ofta blir vädligt dyra/kvm. 

Skötsel och underhåll

  • Garantier

    Vår mikrocement är CE-märkt.

    Vad innebär CE-märkningen?
    Det är ett europeisk typgodkännande som certifierar och garanterar, genom noggranna försök och tester, att produktens tekniska prestanda håller den prestandan som företaget hävdar. Det vill säga produkten uppfyller normerna för kvalitet och säkerhet som marknadsförs och är rätt för sitt avsedda syfte.

    Våra produkter uppfyller de högsta kraven på marknaden. Vi erbjuder högt mekaniskt motstånd, liksom motstånd mot slitage, brand, sprickbildning, kemikalier och frätande ämnen, utöver detta har produkten en hög vidhäftningsförmåga och resistans. Optimala produkter med optimala egenskaper.

    Garantierna varar i 5-10 år beroende på produkt. Garantin innebär att en defekt produkt ersätts, men inte med arbetet, detta får hantverkaren stå för. Garantin täcker eventuella tillverkningsfel på materialet med avseende på följande parametrar:

    Vi på designcement lämnar 10 års garanti mot sprickor i cementen på jobb som vi utfört. Garantin gäller mot sprickor som endast uppstått i vår produkt, alltså inte om anledningen till sprickan kommer utav yttre påverkan. Microcementen är mycket flexibel, men den bygger endast 3mm och kan därför inte motstå allt för stora yttre påfrestningar tex från större sprickor i underlaget. Om ett underliggande material har spruckit eller ett föremål tappats i cementen ersätts inte skadorna. Cementen ska även ha tagits väl om hand av ägaren enligt medföljande instruktioner.

    Vid utförande av ej certifierade applicerare gäller följande garantier och service:

    • För alla våra produkter gäller 12 månaders garanti. Utökad garanti i ytterligare 12 månader (24 månader totalt) ges för sprickor, flagningar och färgskiftningar i vår microcement, under förutsättning att:
    • Vid applicering har appliceringsanvisningarna noggrant följts och dokumenterats.
    • Sprickan, färgskiftningen eller flagningen inte beror på problem med underliggande material.
    • Inget har tappats på microcementen.
    • Microcementen har tagits väl hand om och inte har städats med starka rengöringsmedel eller blivit utsatt för kemiska produkter.
    • I ärenden som täcks av garantin levererar vi kostnadsfritt ersättningsprodukter eller reparationskitt, beroende på vad som behövs i varje specifikt ärende.
  • Hur fungerar microcement med kalkrikt vatten?

    Tack vare att microcementen inte har några skarvar får man en yta som är lättare att undvika att få kalkfläckar på. På kakel och klinker fastnar kalken oftast i och kring fogarna. Med microcementen kan vi enkelt skrapa bort vattnet och på så vis undvika att få fläckarna från början. Har ni väldigt kalkrikt vatten så rekommenderar vi att man väljer någon av de ljusare färgerna. Skulle det bli fläckar så fungerar generellt vårt rengöringsmedel “Eco-clean pro” bra för att ta bort dessa. För tuffare fläckar kan även "pink-stuff" användas. 

    Den vardagliga rengöringen görs annars med vatten eller ph-neutrala rengöringsmedel, förslagsvis vår “Ecoclean basic”. 

    Rengör ej ytan med mr-muscle, ajax, diskmedel eller andra tuffare rnegöringsmedel.

  • Är det lätt att rengöra microcement?

    Med microcementen får man en skarvlös yta utan fogar där smuts vanligtvis fastnar. Den vardagliga rengöringen görs med ph-neutrala rengöringsmedel. Förslagsvis någon av våra eco-clean produkter. För tuffare fläckar har vi en produkt som heter ecoclean pro.

  • Kan man laga microcement?

    Ja och nej. Det går att laga cementen men precis som på betong så kommer det ofta synas mer eller mindre. Två cementbaserade material som inte torkar samtidigt kommer alltid skilja sig något i färg.

    En lagning kan ibland bli mycket bra och nästa gång utföras på samma vis men då synas betydligt mer. Eftersom microcement är ett levande material med liv i beror det även på om en lagning blir på en ljus eller mörk punkt i underlaget för hur bra de matchar.

    Det samma gäller om man lägger två ytor bredvid varandra vid olika tillfälle.

  • Hur rengör och underhåller man microcement?

    Vardagligt underhåll:

    För vardaglig rengöring använd ph-neutralt medel, aldrig starka rengöringsmedel eller avkalkare. Låt aldrig rengöringsmedlet sitta för länge på mikrocementen. Alkaliska produkter som ammoniak, klor, blekmedel, tvättmedel etc. skadar Microcementens skyddsskikt.

    Underhållet av microcement påminner om underhållet av trägolv. Man bör undvika permanent kontakt med fukt, du bör därför undvika våta mattor, handdukar och andra material som tillsammans med en vätska försluter ytan (Gäller ej Forcrete som tål stående vatten och ej kan missfärgas av detta). 

    Håll ytan fri från sten eller sand, då dessa med tiden kan lämna repor och orsaka större slitage.

    Undvik att kasta och dra hårda och tunga föremål då detta givetvis kan skada ytan, microcement är tåligt men inte oförstörbart. När du flyttar möbler, “lyft och släpp” dra aldrig. Det är nödvändigt att skydda golvet mot metallben, möbler och föremål med slipande kontaktytor eller betydande vikt med möbeltassar.

    Desto högre “antislip” (antihalk) egenskaper desto mer komplicerad blir rengöringen, detta på grund av den texturerade ytan, så det är viktigt att bedöma behovet av “anti-halk” på golven. 

    Regelbunden uppfräshning:

    Vi rekommenderar ett regelbundet underhåll av mikrocementen med ett akrylvax som lämnar ett skyddande skikt och ny lyster. Det behövs ingen speciell utrustning för detta utan vi rekommenderar att man använder en mopp för korrekt applicering av vaxet. Underhållets frekvens beror på användning av golvet (hemma, allmän yta, butik, mängd smuts etc.). Detta kan jämföras med ett trägolv som bör få en uppfräschning 1-2 gånger per år. Detta är endast rekommendationer för att behålla skyddet och ett nytt utseende. Beroende på användningsområde rekommenderar vi en ny topsealer vart tredje till vart femte år. Detta är en uppskattning av hur ofta en ny lack behövs, det kan ta både mer och mindre tid beroende på användning. Om ytan börjar absorbera vattnet (blir då mörkt) för att sedan torka upp så behövs en ny lack. Kontakta då en applicerare snarast då det med tiden kommer bli bestående fläckar och påverka produktens styrka, är kunden händig kan detta utföras av kunden. 

    Första  tiden efter applicering: 

    Microcement når sin fulla kapacitet i hårdhet och kemisk resistans en månad efter applicering av sin slutfinish. Det finns ökad risk för skada under de första två veckorna

    • 1-2 dagar efter sista lacken kan golvet beträdas med försiktig het
    • 7 dagar efter sista lacken kan ytan möblaras och ytan utsättas för vatten (3-4 dagar för forcrete). (Ej rengöringsmedel)
    • 14 dagar efter sista lacken kan ytna täckas med syddspapp, mattor och annat som försluter lacken. Nu kan även ytan rengöras med ph-meutrala rengöringsmedel. 
  • Hur starkt och hållbart är microcement?

    Trots sin tjocklek på 2-3 mm är ett av materialets stora fördelar sin slitstyrka och hårdhet. 

    Vi har flera olika typer av microcementer för olik ändamål. Samtliga av våra cementer fungerar bra i hemmiljö och kan användas i våtrum, på bänkskivor mm. Nedan följer en kortare beskrivning av de olika märkena för att få en ide om vilken ni bör välja.

    • Topciment – En 2-komponents kvartss cement. Kvarts är ett mycket hårt material vilket gör Topciments cement till en av de hårdaste på marknaden. Topciments produkter, Standard , Nature och Atlantic läggs tillsammans med ett armeringsnät. De 2 baslagerna med en grövre kvartscement ger produkten en mycket hård bas.
    • Forcrete – Marknadens absolut hårdast och slitstarkaste mikrocement. Produkten utvecklades från början för industriellt bruk, efter lite förfiningar i materialet är den nu den mest exklusiva microcementen ni kan få. Forcrete tål vatten och har en hårdhet likt ingen annan microcement vi har testat. Dess slitstyrka och resistens gör att den kräver mindre ytbehandling vilket i sin tur gör att den känns mer naturlig än andra typer av microcement. Väljer ni att använda monoseal som ytfinish får ni en yta som är lika hård som en standard klinkerplatta.

    Andra faktorer som påverkar slitstyrkan och hårdheten hos microcement är underlaget det appliceras på samt vilken typ av lack man använder. 

    Vi kan skilja mellan två typer av styrka:

    Mikrocement är på grund av sin begränsade tjocklek beroende av sitt underlag, dvs. det kommer att deformeras vid hårda slag om stödet under deformeras. Ett exempel är att mikrocement som är applicerad på gips tar lättare skada från “slag” än en som är applicerad på kakel, detta eftersom gips inte är ett lika hårt material. 

    För slitage och repor: 

    Detta motstånd beror på både microcementtyp och lack. Vi har flera olika microcementbeläggningar, samtliga med sina användningsområden. 

    Den mest reptåliga microcementen får ni vid användning av Forcete med en polerad Monoseal som ytbeäggning.

    Kemisk resistans mot fläckar och vätskor:

    Den kemiska resistansen beror på vilken lack som använts för att skydda microcementen. Lacken är det sista och viktigaste skyddet, denna ger produkten skydd och impregnering mot fläckar, vätskor och ytliga repor. Vi testar regelbundet våra lacker för att veta att de ligger i topp. Testerna bekräftar att våra lacker har mycket hög kemisk resistans. 

    Några av testerna som utförts är med;
    Olja, läsk, rött vin och liknande, lämnar inte fläckar efter rengöring inom några timmar. Ättika lämnar små märken på mikrocement om de lämnas kvar, precis som syror påverkar ytan på tex marmor, men om rengöring sker snabbt blir det inga fläckar. Saltsyra, rent blekmedel, aceton och ammoniak kan lämna märken redan efter en timmes exponering, om rengöring sker direkt blir det inga fläckar. 

Applicerare, showrooms mm.

  • Kan ni skicka microcementprover till oss?

    Vi skickar endast prover till arkitekter och företag som vill ha prover inför ett projekt. 

    Vi rekommenderar att man istället besöker ett av våra showrooms eller ber en av våra partners om större prover inför ett projekt. Små prover av microcement ger tyvärr ingen riktig bild av varken färg eller struktur.

  • Kan ni hjälpa mig att komma i kontakt med en certifierad partner?

    Självklart, vi hjälper ofta privatpersoner, företag och arkitekter att komma i kontakt med någon av våra partners.

    Vi på Designcement har Sveriges största nätverk av certifierade partners. Vi har utbildat företag i hela Sverige, dekan hjälpa er med stora som små projekt. Ni kan kontakta någon av våra partners direkt under “hitta-applicerare” här på hemsidan. Vill ni att vi ska hjälpa er med kontakten kan ni fylla i vårt kontaktformulär med uppgifter eller skicka ett mail till info@designcement.se Vi ber då någon av våra partners i er närhet att kontakta er.

    Vill du få ett ungefärligt pris direkt? Fyll i vår offertmall, ni får då en uppskattning på priset på bara ett par minuter. 

  • Applicerar ni microcement eller säljer ni endast materialet?

    Det händer att vi gör större projekt där flera företag behövs för att genomföra projektet. De flesta projekten görs dock av någon av våra certifierade partners. Vi har utbildat företag i hela landet som kan hjälpa er med ert projekt. Ni hittar några av dem under “hitta-applicerare” här på hemsidan. Hittar ni ingen där eller vill ha hjälp att komma i kontakt med någon så hjälper vi er gärna med det. 

    Vi har utbildat över 500 företag i att använda våra produkter, vi kan därför ta på oss jobb i alla storlekar i hela landet.

  • Kan ni hjälpa oss med vårt projekt?

    De flesta projekten görs av våra certifierade partners. Har ni ett större projekt så är vi ofta med och håller i projektet, ni får då gärna kontakta oss. 

    Vill ni ha hjälp att komma i kontakt med någon av våra certifierade partners hjälper vi er självklart med det. Ni hittar flera av våra partners under “hitta-applicerare” här på hemsidan. De kan även hjälpa er med prover, priser mm. samt eventuellt visa er ett showroom beroende på var ni bor. 

     

Övriga frågor

  • Hur tjockt kan man lägga microcement?

    Microcementen är inte till för att bygga på höjden, vi skrapar endast på cementen i 3-4 tunna lager på totalt ca 3mm. 

    När microcementen påbörjas ska ytan redan vara utjämnad.

  • Kan man lägga microcement på ett fuktigt underlag?

    Vår microcement ska inte läggas på ett underlag med lägre än 85% rf. Är ni osäkra så gör en mätning. Vanligtvis är detta inga problem, det gäller framförallt vid applicering på nygjutna betongplattor, ny flytspackling eller i en källare.

    Är ni osäkra ska en fuktmätare användas.

    Utomhus på tex en trappa kan man lägga vår primapoxprimer först för att blocka den tillskjutande fukten underifrån. Detta vill vi inte göra i hemmiljö då fukten då vandrar upp i väggarna eller till närliggande rum.

  • Kan man använda microcement utomhus?

    Ja det går bra att lägga microcement utomhus, men det finns några saker att tänka på.

    Vi rekommenderar att man lägger Aquaciment eller Forcrete utomhus, med fördel på betong eller flytspackel. På möbler kan man även lägga microcement på cemenbaserade skivmaterial eller andra döda material. 

    Vid applicering på kakel/klinker utomhus är det viktigt att fogarna fått torka ut ordentligt, förslagsvis under sensommaren. Är det fukt i fogarna kan den annars tränga upp i fogarna och missfärga cementen. Man kan i vissa fall blockera den fukten med vår epoxibaserade primer, denna säljer vi endast till våra certifierade proffs.

    Underlaget måste vara helt, jämnt och stumt samt ha rätt fall så att avrinning från t ex regnvatten kan ske på ett korrekt sätt. Vid applicering får underlaget ha en fuktighet på max 85% rf. Vid tillskjutande fukt kan man använda vår primapox för att blockera fukten innan applicering. Primapox ska inte användas i tex källare eller på ytor som behöver andas.

    På ytor där eventuell snöskottning sker bör man inte använda microcement.

  • Hur jämn måste ytan vara för att kunna applicera microcement?

    Vilken typ av underarbete som krävs skiljer sig något åt beroende på vilken produkt ni ska använda er av. 

    Alla eventuella ojämnheter kommer att påverka hur produkten blir när man applicerar och slipar ytan. Är någon yta lite högre kommer den automatiskt bli mer slipad och spacklad, den ytan blir då mörkare vid slipning och lackning. Var därför alltid noga med underarbetet, ju finare yta innan ju bättre förutsättningar för ett fint resultat. 

    Med Forcrete microcement behöver man inte först spackla fogarna vilket sparar tid vid applicering i tex badrum. 

  • Kan man lägga microcement i bastu?

    Ja det går bra att lägga microcement i bastu. 

    Vi rekommenderar då att man lägger Aquaciment eller Forcrete microcement. Tillskillnad från vanlig microcement så klarar den av ångan som uppstår i en bastu. Vanlig microcement går generellt bra på golv men det är inte den som rekommenderas.

    Underlaget måste vara helt, jämnt och stumt samt ha rätt fall mm.

  • Går det att lägga microcement på ojämna ytor eller nivåskillnader?

    Det går bra att lägga microcement trots ojämna ytor och nivåskillnader, ytan måste dock jämnas ut innan appliceringen. Microcementen bygger endast ca 2-4mm, dvs ca 1mm per lager, den blir aldrig jämnare än befintligt underlag. Eventuella underliggande nivåskillnader kommer att kvarstå om man inte jämnar ut dem innan man lägger microcementen.

    För mindre nivåskillnader likt kakel/klinker-fogar så rekommenderar vi vår Quartzfiller. För större nivåskillnader kan man t.ex. flytspackla underlaget. Var då noga med att flytspacklet är torrt innan ni påbörjar appliceringen av microcement.

  • Kan man lägga microcement i källare?

    Det går bra att lägga microcement i källare. För att kunna använda våra vanliga produkter krävs det att er källare är isolerad och dränerad. Är källaren torr men inte isolerad och dränerad rekommenderar vi vår produkt “Aquaciment” eller "Rockplaster". Är källaren fuktig rekommenderar vi inte microcement.

    • Isolerad och dränerad källare – Valfri produkt
    • Torr källare som inte är isolerad/dränerad – Utan isolering och dränering är det alltid en större risk för missfärgningar. Rockplaster eller Aquaciment rekommenderas på väggar, på golv får man lägga en traditonell microcement även om risken för missfärgningar ökar med en traditionell microcement. 
    • Fuktig källare – Rekommenderas ej
  • Vilka material kan man applicera microcement på?

    En av microcements många fördelar är dess fästförmåga. Microcement kan appliceras på nästan alla typer av underlag: cement, betong, murbruk, flytspackel, marmor, kakel, klinker, gips, laminat, trä (rekommenderas ej direkt på massivt trä), på väggar och golv, både inomhus och utomhus.

    Underlaget måste alltid vara jämnt ,torrt och fritt från damm eller fett.

    Eftersom microcement fäster direkt på kakel och klinker så slipper man en stor, stökig och dyr del av renoveringsarbetet på detta underlag. Allt jobb med att riva, kasta och börja om från grunden samt alla kostnader som det innebär med uppbyggnaden. Om ytskitket i ditt gamla badrum är intakt så fungerar denna metod även där.

    Microcement kan även användas i swimming pooler, då används Topciments produkt Atlantic

  • Hur lång tid tar en renovering med microcement?

    Det beror på flera faktorer.

    Vilken yta, vilket underlag är ligger där idag, vem som gör jobbet samt vilken produkt ni ska använda er av. 

    Om vi bortser från underarbetet och räknar från jämn yta med de olika produkterna. 

    Luna Rockplaster (Väggar) – Från 2 dagar 

    Topciment – Från 4 dagar på små ytor / Standard golv 4-5 dagar / Standard badrum 7-8 dagar

    Forcrete – Från 4 dagar på små ytor / Standard golv 5-6 dagar / Standard badrum 6-7 dagar

    På en “enklare” yta kan appliceringen utföras under en period på mellan tre till fem dagar. Med några olika färgval alternativt mer komplicerade ytor så ökar tiden snabbt med några dagar till. En till två dagar efter sista ytskiktet kan man gå på ytan. Man bör sedan vänta ytterligare en vecka innan man möblerar samt totalt 2 veckor innan man lägger på mattor. Detta för att ge produktens alla lagar tid att torka. Man kan gå på ytan 24h efter sista lagret är applicerat, skulle man normalt vänta en vecka.