Vad är microcement?

Microcement är en tunn cementbeläggning baserad på cement, vattenbaserade hartser, tillsatser och mineralpigment. Microcement kallas även designcement, microbetong eller microtopping. Det är alltså inte olika produkter, bara olika namn. På senare tid har flera varianter av microcement kommit fram. Allt från de färdigblandade cementerna baserade på plaster och mineraler till den epoxibaserade cementen med oöverträffad hårdhet. Materialet bygger endast är 2-4mm, därför påverkar den varken konstruktionen eller befintliga lister och dörrar med sin vikt eller tjocklek. Tjockleken gör microcement till ett mycket bra material vid renovering av befintliga ytskikt.

 

Var kan man använda microcement?

Det går bra att lägga microcement både inomhus och utomhus på så väl små bänkskivor som golv i offentliga miljöer på flera hundra kvadratmeter. Det vanligaste användningsområdet är dock vid badrumsrenoveringar eller istället för betonggolv vid nybyggnation. Den färdiga ytan ger också ett exklusivt och skarvlöst utseende med många valmöjligheter.

Vi har produkter för så gott som alla underlag. Vilken cement som passar ert projekt kan ni läsa mer om under de olika “produkterna”. Ni kan även läsa mer om vilken cement som är bäst lämpad för “badrum“, “golv“, “kök“ eller “övriga användningsområden“ på respektive sida. Under våra “vanliga frågor” hittar ni svaren på de flesta frågorna kring microcement. Hör gärna med oss eller någon av våra partners om ni är osäkra.

Inspiration tab väggar slide pic 2 min scaled

7 anledningar att använda microcement

 

  1. Tidseffektivt– När man renoverar med microcement sparar man väldigt mycket tid. Ett standard projekt tar normalt 5-8 dagar. Med den snabbaste cementen kan man färdigställa en yta på endast 2 dagar från en jämn yta.
  2. Pris– En renovering med microcement kostar ofta ca 1/3 av priset att renovera från grunden. Den största delen av kostnaden sparar man då man slipper riva allt och bygga upp det från grunden.
  3. Miljö– Microcement är en mycket hållbar lösning. Genom att behålla ert befintliga ytskikt istället för att riva och kasta något som fungerar sparar ni en massa onödig förbrukning av byggmaterial.
  4. Skötsel– Microcement ger en lättstädad yta utan fogar och skarvar som samlar damm och smuts.
  5. Modernt– Vi har produkter för alla smaker, vad som passar den ena kunden passar inte den andra. Med microcement skapar vi ytor med den färg, känsla och struktur du önskar.
  6. Slitstark– Vi har flera olika typer av cementer och ytbehandlingar. Vilken som passar dig beror på användningsområde och personliga preferenser. Med Forcrete får ni den hårdaste microcementen på marknaden.
  7. Skarvlöst– Stora ytor utan fogar och skarvar ger en exklusiv känsla som är svår att uppnå med andra material. Att det gör ytan lätt att rengöra är såklart en bonus.

 

Besök gärna ett showroom i din närhet för att se våra olika material, strukturer och olika färger på riktigt, undvik att påbörja ett projekt utan att ha sett materialet på riktigt. Boka tid med en partner på er ort för visning. Ni hittar några av våra mest aktiva partners under “hitta-applicerare“.

Är du arkitekt och intresserad av våra produkter?  Beställ provbitar i önskade material, färger och strukturer så skickar vi dem till ert kontor. Ni kan självklart även besöka ett av våra showrooms eller boka en tid med oss. Vi kommer gärna ut till ert kontor och berättar mer om våra olika produkter och dess användningsområde.

 

Designcement – struktur, färg och ytbeläggning

Vi har ett mycket brett utbud av färgeroch strukturer baldn våra olika produkter. Med vår cement kan vi skapa allt från släta ytor med mycket liv och utan struktur till ett grovt ytterskikt likt en rustikare puts. Mängden liv och känslan i materialet beror på materialval, hantverkaren, temperaturen, luftfuktighet mm. Tillsammans med olika färger och ytbehandlingar är det enbart din fantasi som sätter gränserna.

Besök gärna ett showroom i din närhet för att se våra olika microcement material, strukturer och olika färger på riktigt, undvik att påbörja ett projekt utan att ha sett materialet på riktigt. Boka tid med en partner på er ort för visning. Ni hittar några av våra mest aktiva partners under “hitta-applicerare“.

Är du arkitekt och intresserad av våra produkter?  Beställ provbitar i önskade material, färger och strukturer så skickar vi dem till ert kontor. Ni kan självklart även besöka ett av våra showrooms eller boka en tid med oss. Vi kommer gärna ut till ert kontor och berättar mer om våra olika microcement produkter och deras användningsområde.

 

GOLV 5
Golv 14 e1660058314203
Badrum 14 scaled e1660058429226

Inspiration till våra projekt hittar ni under inspiration eller på vår instagram – designcement.se.

Designcement – CERTIFIERADE HANTVERKARE

Även om ingen yta blir den andra lik så rekommenderar vi alltid en certifierad partner för bästa resultat när du planerar att lägga microcement. Vi har utbildat ca 500 företag och har därmed Sveriges största nätverk av certifierade partners. Detta gör att inget projekt är för stort för oss. Flera av våra partners arbetar enbart eller mestadels med microcement, deras rutin och vår högkvalitativa cement ger bästa förutsättningarna för ett lyckat projekt. 

Våra 2-komponentsprodukter kräver en större förkunskap för att få bra resultat, därför säljer vi endast denna till våra certifierade hantverkare. Alla våra certifierade företag har gått en kurs med oss, de vet därmed hur de ska använda vår cement för att få bästa resultat. Med våra utbildningar gör vi vad vi kan för att våra certifierade företag ska skapa de ytor som våra kunder önskar.

Vill du lära dig applicera microcement? Anmäl dig till en av våra kurser, mer information hittar du under kurser.

Designcrete – En snabb förändring av släta underlag

Med designcrete har vi tillsammans med en tillverkare av höghållfastabetong  skapat en otroligt användarvänlig och snabb microcement. Designcrete är tillverkad i Skandinavien och utvecklad av oss i Sverige.

Med designcrete kan man rolla på 2 lager med minimal torktid innan man slipar och skapar ett mönster med sista lagret. På större ytor kan designcrete även sprutas på vilket gör att även större väggytor kan läggas relativt snabbt. Från en slät yta kan man då få en färdig betongkänsla på endast 2-3 dagar inklusive ytbehandlingen.  

Designcrete läggs tunnare än övriga cementer. Detta gör den extra beroende av underlaget är mycket slätt innan start. Den gör sig bäst på små ytor som möbler mm. där applicering med en svamp är perfekt. Alternativt på väldigt stora ytor där man vill uppnå få ett nytt utseende med så små medel som möjligt på en kort tid. 

YouTube player

Läggningsanvisningar på en bänkskiva med Designcrete fine

MICROCEMENT ÄR LÄTT ATT RENGÖRA

Oavsett om du har valt att använda microcement på golv, väggar eller kakel är den väldigt enkel att underhålla. Med cementen skapar vi en slät yta utan svåråtkomliga områden, det gör det lätt att hålla smuts och bakterier borta. Vi rekommenderar att man använder en våt trasa med ett skonsamt och PH-neutralt rengöringsmedel. Man bör undvika att använda slipande eller aggressiva rengöringsmedel eftersom dessa kan skada ytan. Med rätt vård och underhåll kan microcementen se ut som ny i många år. Det är viktigt att man följer skötsel råden och tar hand om cementen. Vill man ha en tåligare produkt som behöver mindre underhåll en traditionell microcement rekommenderar vi Forcrete. Ni får då den tåligaste microcementen på marknaden, det betyder inte underhållsfri men så nära man kan komma med en cementprodukt.

 

Hur applicerar man microcement?

 • Även om vi har ett flertal olika produkter så är uppbyggnaden väldigt lik på de flesta av dem. Gemensamt för alla typer av traditionell microcement är att man lägger dem i flera tunna skikt, på så vis minskar man risken för sprickor i cementen. En cementprodukt som läggs i ett tjockt lager har en större risk att spricka än en microcement som läggs i flera tunna lager.
 • Underarbetet är mycket viktigt då materialet endast bygger några få mm. Ytan måste vara jämn och stum innan vi kan börja applicera cementen.
 • För att minska risken för sprickor använder vi armering i majoriteten av våra cementer. Det finns tillfälle där armeringen kan kännas överflödig och så är det med största sannolikhet ibland, vi ser det dock som en extra säkerthet. När man säger att microcement inte kan spricka så är det i sig själv man menar. Flytspackel och betong kan spricka i sig själv, det gör inte microcement. Skulle underlaget däremot röra sig för mycket så kommer cementen inte kunna hålla ihop en betongplattas som inte armeringen i plattan klarar av. 
 • De flesta typerna av microcement lägger man i 3 tunna lager varav 2 är baslager.
 • När appliceringen av cementen är färdig lägger man på en ytbehandling för att skydda mot repor, fläckar, vätskor mm. Vi rekommenderar alltid någon av våra 2-k polyuretan lacker för bästa skydd. Oljor, vax mm. ger enligt oss ett för svagt skydd, därav kan vi endast rekommendera dessa ytbehandlingarna på dekorativa ytor som ej utsätts för slitage.

Hittar ni inte informationen ni söker kan ni kontakta oss eller någon av våra certifierade applicerare. 

 

 

 

Vad kostar Microcement?

Priset på våra olika typer av microcement skiljer sig mycket åt beroende på storlek, yta, val av material mm. Det bästa sättet att få ett ungefärligt pris på ert projekt är att fylla i vår offertmall, den ger er ett ungefärligt pris på bara några minuter. Den fungerar bäst på ytor över ca 10-15m2. Mindre ytorär väldigt beroende av var projektet ligger mm. eftersom torktiderna ställer till det för en hantverkare. Läs mer om olika prisexempel under “priser” här på hemsidan.

Om vi ska göra en grov uppskattning så kostar ett stort golv från 900kr/m2 ink moms och rotavdrag. Ett normalstort badrum kostar från ca 1500kr/m2 ink moms och rotavdrag. Då underarbetet skiljer sig mycket åt från projekt till projekt är de priserna från en jämn yta.

Val av microcement har även det betydelse för slutpriset. Designcrete på en slät yta kostar oftast ett 100-200kr mindre /m2 medan Forcrete som är vår hårdaste och mest exklusiva cement kostar 300-500kr mer/m2. 

Det viktigaste när ni väljer microcement och applicerare är att ni ser och jämför mer än priset när ni tar ert beslut. Vi kan se till våra egna produkter och säga att designcrete inte är en lika tålig och i våra ögon snygg produkt som Forcrete. Det betyder inte att designcrete inte har sina ändamål där den är ett bättre val än Forcrete. Vill någon ha den bästa produkten på marknaden finns det dock bara en produkt vi kan rekommendera och det är forcrete. Jämför gärna så är vi övertygade om att ni kommer till samma beslut.

Det finns många märke och och applicerare som är väldigt bra, men det finns tyvärr också väldigt många som inte vet vad de gör. Var noga i er research och se alltid större prover eller showroom innan ni påbörjar projektet.

 

 

Betonggolv

Betong badrum

GRATIS offert

Kontakta oss för en kostnadsfri offertförfrågan.
Vi hjälper dig!

Experter på
designcement

Besök vår inspirationssida för att se hur designcement kan förändra ditt hem!

Vad är fördelarna och nackdelarna med microcement?

7 Fördelar med microcement på golv

 • Microcement är ett extremt flexibelt material, därav spricker den inte.
 • Oändligt med färger och strukturer, gulnar inte med tiden.
 • Med en tjocklek på 2-3mm påverkar inte cementen den befintliga konstruktionen, dörrar, lister mm.
 • Bra styrka mot stötar, repor och kemikalier.
 • Skapa ett slipat eller polerat betonggolv på befintliga betonggolv som ej kan poleras eller slipas.
 • Utmärkt vidhäftningsförmåga på nästan alla underlag: kakel, marmor, stengods, terrazzo, betong, cement, mm.
 • Snabb och smidig process jämfört med den utdragna processen med ett vanligt betonggolv.

  NYHET – Med Trowel X från Forcrete kan ni nu få en yta identisk med polerad betong. Detta utan alla riskerna som det medför att försöka skapa en polerad betongplatta.

  7 fördelar med microcement i BADRUM

  • Kan appliceras direkt på kakel, klinker, plastmatta mm.
  • Ekonomiskt, slipper bygga upp allt från grunden igen.
  • Snabbt, ca 50% av tiden mot att riva ner och bygga upp badrummet från grunden.
  • Foglösa badrum, vem älskar inte det?
  • Bra styrka mot stötar, repor och kemikalier.
  • Vattenresistent
  • Lätt att rengöra från smuts och bakterier.

  Vill du ha microcement men vet med dig att du inte är så noggrann med skötsel? Med Forcrete når ni en tåligare yta som kräver mindre underhåll än andra cementer på marknaden. Det är inte en plastmatta så man måste självklart ta hand om ytan, men mindre än med en traditionell cement.

  Nackdelar med microcement

  • En traditionell microcement kan missfärgas av vatten om den missköts, läs alltid skötselråden. Detta sker väldigt sällan men kan ske, välj Forcrete för att få en tåligare yta som tål vatten utan lack.
  • En färdigblandad microcementerna ser ofta plastig ut då den är baserad på mineraler och plaster istället för cement. Vi säljer och använder därför inga färdigblandade produkter. Innan du väljer microcement, jämför alltid så att du inte blir besviken.
  • Lacken ska återappliceras med något års mellanrum, ca 3-5år är att rekommendera. En enkel process men det måste göras. 
  • Microcement säljs och marknadsförs ofta som något som är lätt att lägga. Det är iofs lätt att lägga det på ytan men svårt att få det snyggt.. Detta medför att vi får fler och fler köper en produkt i bygghandeln och tror att de ska nå ett bra resultat snabbt och enkelt. Det tar tid att få till ett snyggt resultat. Vi rekommenderar därför alltid att någon av våra certifierade partners utför arbetet. 
  • Unika ytor, detta kan både ses som positivt och negativt. Alla applicerare kommer göra att er yta ser olika ut. Med erfarenhet och kunskap kan man styra resultatet dit kunden vill. Utan kunskap och erfarenhet blir det sällan som varken kunden eller appliceraren önskar.
  • Priset är ofta högre än många tror. Microcement är inte billigt, det är billigare än att riva ut ett badrum och bygga upp det från grunden. Detta glöms ofta bort när man pratar om priser. En badrumsrenovering från grunden med kakel och klinker kostar normalt 150.000-200.000kr. Ett badrum där microcement läggs på befintligt ytskikt kostar ofta ca 1/3 av det priset. Om man använder microcement när man renoverar från grunden är det istället ett dyrt alternativ.

  Nackdelarna kan ofta vändas till fördelar om man så vill.

  En traditionell cement är billigare än Forcrete och med tanke på hur sällan det är problem kan det vara ett bra alternativ för många ändå. Vi skulle säga att vad du väljer där beror på vilken du tycker ser bäst ut och hur väl du kommer behandla ytorna du beklär med microcement. En färdigblandad microcement ser plastig ut, den tål dock vatten utan lack vilket såklart är bra. Vill du ha en produkt som tål vatten utan lack och ser naturlig ut väljer du Forcrete. Bryr du inte dig om att den ser lite plastig ut så kanske en färdigblandad produkt är rätt för dig. Då får du tyvärr vända dig till ett annat företag. En unik yta vill de flesta ha, det viktiga är att ni ser prover på större ytor för att minska risken att det är en fin unik yta och inte en unik yta ni inte tycker är snygg.

  Microcement är ett naturmaterial som finns i massor av olika former och typer. Är ni osäkra på något så kontakta oss eller någon av våra certifierade partners så hjälper vi er att reda ut eventuella frågetecken. Ni hittar svaren på några av våra vanligaste frågor under “vanliga frågor” här på hemsidan.

  Frågor?
  Hör av dig!

  Har ni några funderingar eller frågor? Låt oss hjälpa er!

  Fri offert

  Kontakta oss för en kostnadsfri offertförfrågan.
  Vi på Designcement hjälper dig!

  designcement 100x100 1

  Höstbruksvägen 12d | 226 60 Lund, Sweden | Tel: 010-3447470 | info@designcement.se
  © Copyright 2022 Design Cement Concrete Ideas. All Rights Reserved. Org nr: 559159-1952 .
  Köpvillkor
  Integritetspolicy

  En hemsida driftad av Head of Search