Luna Rockplaster – Steg för steg / dekorativa väggar #
Innan start #
Förtydligande: Forcretes Monostone XL är samma produkt som Rockplaster Rustic, Monostone L är samma som Rockplaster Nature. Rockplaster är deras namn som den säljs in som när den används som slutfinish.
Rockplaster Rustic ger en lite grövre finish med fler streck från kornen. Detta syns mer när ni applicerar och dämpas mycket när ni lackat. Lägger man Rockplaster Nature istället för Rustic få man en slätare finish med mindre “streck” efter de grövre kornen. Båda produkterna gynnas mycket av att man slätar av ytan med ett flexibelt verktyg under tiden man applicerar.
- Starta ALDRIG ett projekt utan att ha visat ett prov på åtminstone 60x60cm som du tror att du kan göra på en större yta. Om det blir problem med färg/struktur så är det så gott som alltid på grund av ett kunden inte sett ett ordentligt prov. Även om ni använder våra showrooms så bör ni ta er tiden att göra ett eget prov i rätt färg innan start. Tiden det tar sparar man in snabbt på att inte behöva göra om badrummet pga tex “fel” färg.
- Ta upp eventuella problem med kunden innan arbetet påbörjas.
Underlag #
Luna Rockplaster är en dekorativ produkt som läggs i 2 tunna lager på ca 1,5-2mm utan armeringsnät. Det ställer därför höga krav på att underlaget är jämnt och solit inför start. Vi brukar säga att väggen ska vara jämn nog för en grundmålning.
Primer #
Försäkra er om att ytan är ren, jämn och fri från smuts/fläckar mm. Prima ytan med Monoprime eller monogrip om underlaget är enhetligt. Vid applicering på olika underlag eller absorbering på plattor kan även Forprime Dpm och sand användas. Om plattorna är ojämna och emaljen ej kan slipas upp så rekommenderar vi Forprime dpm med sand som primer.
Prima väggarna med:
- Monogrip: 60 – 80 g /m2 : Vid användning av Monostone L eller XL, målade eller medium absorberande underlag.
- Monoprime: 50-60 g /m2 : Vid användning av Monostone L eller XL, vid applicering på gips eller andra kraftigt sugande material.
- Forprime Dpm – På plattor som är väldigt ojämna där emaljen ej kan slipas upp ordentligt.
Pigmentering #
Pigmenteringen av Monostone görs enligt appen, båda lagerna ska pigmenteras.
- Rör om produkten i hinken
- Gör en liten grip i mitten på hinken
- Slå i ca 20g vatten i gropen
- Tillsätt mängden pigment baserat på vilken färg ni vill ha
- Rör om noga med en mekanisk omrörare, skrapa kanterna, rör om igen
- Sätt på locket tills ni ska påbörja appliceringen
Applicering på väggar #
Lager 1 #
Applicera det första lagret Monostone XL/L i ett tunt lager, det ska skrapas på tunt. Bry er inte om att man ser primern lite på något ställe, detta försvinner när ni lägger andra lagret.
- När ni applicerat några kvadratmeter rekommenderar vi att ni slätar över ytan med ett flexibelt slipstål/slätare. Vi brukar säga efter ca 5minuter men det beror på temperatur, ventilation mm. Ni kommer med “slätaren” att får bort alla mindre defekter vilket gör att ni inte behöver slipa ytan mellan lager 1 och 2.
Åtgången är ca 0,6-0,75kg/m2
För att få ytan att torka snabbt är en cirkulations fläkt mycket viktig. Det behöver inte vara värme, endast cirkulation. Utan en fläkt kan det ta några timmar för ytan att bli torr, med en fläkt tar det max 30-60minuter.
Lager 2 #
Har ni slätat av ytan med den flexibla slätaren och lägger det andra lagret samma dag så ska ni inte slipa ytan mellan lagerna.
- Känner ni att ytan är torr men har lite mindre defekter, gå över ytan mycket lätt för hand med ett 80 slippapper eller 100gr diamondpad. Detta är då endast för att få bort små korn som torkat. OBS, ej med maskin.
- Har ni väntat en dag innan ni lägger lager 2 så kan ni slipa ytan lätt med excenterslip om ni känner att det behövs. Använd då ett 80 slippapper eller 100gr diamond pad för att få bort mindre ojämnheter.
- Dammsug alla ytor.
- Applicera det andra lagret av Monostone XL
- När ni applicerat några kvadratmeter rekommenderar vi precis som på lager 1 att att ni slätar över ytan med ett flexibelt slipstål/slätare. Vi brukar säga efter ca 5minuter men det beror på temperatur, ventilation mm. Ni kommer med “slätaren” att får bort alla mindre defekter vilket gör att ni endast behöver slipa ytan väldigt lätt inför lackningen.
Åtgång: Monostone XL ca 650 – 700 g per m2
Lackning #
Har ni använt “slätaren” för att jämna ut ytan under appliceringen kommer slipningen av ytan vara mycket lätt. Hur mycket ni vill slipa är upp till er, tänk på att lämna prover som ni vill göra projektet. Vi rekommenderar att åtminstone slipa av ytan lätt för att få bort de värsta defekterna.
- Slipa ytan med 100gr diamondpads eller 80gr Silikapapper.
- Tänk på att vi endast har lagt 2 lager så var försiktig med slipningen.
- Skulle ni se något av primern igenom på något ställe så kan ni fylla i det för hand, sätta på en fläkt mot ytan och sedan slipa lätt efter 30-60 minuter. Endast små lagningar, oftast blir detta då på inner/ytterhörn.
- Kantsslipning görs med fördel med en “slipmus” eller slipkloss med 120gr diamanter. Använd en cirkulär rörelse även när kanterna slipas.
Justera sliphastigheten och tekniken beroende på produkt och önskad finish.
- Dammsuga ytan alla ytorna noga och gå sedan över med en mikrofibermopp tills allt kvarvarande damm har avlägsnats.
- Dammsug igen om det behövs (mycket viktigt steg).
Forshield 2KWB –
Vår standard lack, ger en matt yta med naturlig/stenig finish. Strukturen i materialen upplevs mer och känslan blir mer stenig. Ska Rockplaster läggas i en offentlig miljö rekommenderar vi denna behandlingen då den tål mer.
Forshield 2kwb läggs i 2 lager med 8mm luddfri roller.
- Applicera första lagret Forshield-2KWB med en 8mm luddfri roller, förslagsvis vår microstar roller.
- Låt härda tills ytan är torr/gångbar, Torktiden är mycket beroende av temperatur och ventilation men ca 3h mellan lagerna.
- Applicera andra lagret Forshield-2KWB med en 8mm luddfri roller, förslagsvis vår microstar roller. Om ytan ej är randig efter ett lager räcker ofta 1 lager lack om det inte är en yta som utsätts för mycket smuts.
Monoseal (polerad yta) –
Monoseal kan läggas utan polering på en dekorativ yta. Detta ger inget bra skydd men på en dekorativ yta i hemmiljö så räcker det oftast mer än väl. Monoseal har en mindre åtgång vilket gör den något billigare än Forshield 2kwb, den ser även lite mer obehandlad ut.
- När ytan inte ska poleras läggs Monoseal i 1-2 lager med 8mm luddfri roller.
- Torktid 1-2h mellan lagerna
Vi brukar inte polera Rockplaster men det går att göra, Monoseal läggs då i 2-3 lager. Tänk då på att lägga till en arbetsdag och en del polerpapper. Att polera golv är inte så jobbigt, men väggar är…
Se alltid till att kunden får ett dokument med skötselråd för hur en yta med forcrete ska rengöras och underhållas.
Uppskattad tidsåtgång dagar #
Dag 1-
- Tejpa, täck, skydda.
- Prima väggarna med Monogrip
- Lägg lager 1 och 2 av Monostone XL / Monostone L
30-40m2 på slät yta kan göras av en person på en dag. Det kan bli en längre dag men dag 2 blir då väldigt enkel
Dag 2-
- Slipa av ytan lätt
- Applicera 1-2 lager lack