Topciment – Appliceringstips pool #
Innan start #
- Starta ALDRIG ett projekt utan att ha visat ett prov på åtminstone 60x60cm som du tror att du kan göra på en större yta. Om det blir problem med färg/struktur så är det så gott som alltid på grund av ett kunden inte sett ett ordentligt prov. Även om ni använder våra showrooms så bör ni ta er tiden att göra ett eget prov i rätt färg innan start. Tiden det tar sparar man in snabbt på att inte behöva göra om badrummet pga tex “fel” färg.
- Tänk på att en pool endast ska göra i blanco eller blanco roto. Ljusgrå nyans som perla kan fungera, mörkare färger än så kommer bli blekas/missfärgas av klor, vattenm solljus mm. En vit färg kan inte bli ljusare vilket gör dessa optimala i pooler. En pool behandlas inte med en traditionell lack utan aquacimenten är i kontakt med vattnet, därför uppstår missfärgningen.
- Vädret gör ofta ett pool/utomhusprojekt komplicerat i Sverige. Området bör täckas över för att ha bäst förutsättningar att lyckas. Ytan ska ha en rf på max 85% under hela appliceringen, ytan ska sedan inte utsättas för vatten på 7 dagar innan poolen kan fyllas upp.
- Poolen ska vara helgjuten, andra pooltyper har testats med bra resultat men helgjuten är rekommenderat. En pool som kan bekläs med plattor är tekniskt sett även ok för microcement. Om poolen spricker i någon skarv eller liknande kommer inte aquacimenten att hålla ihop poolen. Det är alltså viktigt att underlaget är solit och ej spricker.
- Aquacimenten är inte ett tätskikt, poolen ska alltså vara tät innan appliceringen av aquacimenten görs.
- Aquaciment kan inte läggas på befintliga plattor i en pool, risken att dessa lossnar bakom är för stor. Detta kommer då påverka microcementen.
- Om poolen ska ha ett tätskikt och ej är gjord av vattentät betong ska tätskiktet spacklas upp med fix tillhörande tätskiktstillverkaren.
- Poolen bör vara igång åter om med pooltak för att minska risken för att materialet spricker/skadas i vårt tuffa vinterklimat.
Applicering från slät yta #
- Slipa ytan jämn och fin med en betongslip eller med ett 40 papper beroende på hur ojämn ytan är.
- Prima ytan med acricem pool, tänk på att en swimming pool inte ska armeras. Anledningen är att aquacimenten ska ha 100% fästyta.
- Lägg första lagret Aquaciment XXL, detta kan läggas innan primern är helt torr.
- Låt inte kanterna på materialet torka vid applicering för snyggast finish, använd baslagerna till att planera ditt jobb. Om basen torkar ifrån dig på något ställe, planera nästa lager annorlunda. Basen är mer förlåtande än deck/fino då de torkar betydligt snabbare och ”bränns” enklare om den torkar.
- Avsluta ett lager vid ett naturligt avslut, gärna ett innerhörn.
- Mellan baslagerna kan man använda en torr svamp för att jämna ut basen och ta bort ryggar. Hur lång tid efter ni kan gå på det beror på rumstemperatur mm. Om ni läger handen på materialet utan att det fastnar men fortfarande är fuktigt så brukar det vara en bra tidpunkt. Testa er fram, när ni drar svampen över materialet ska det ej följa med. Detta kan endast göras när nästa lager är ett baslager.
- Lägger ni basen bra och jämnt krävs det oftast minimal slipning ändå mellan baslagerna. Använd en betongslip för större ojämnheter om nödvändigt. Om ni använder en betongslip och kommer ner till betongen rekommenderar vi att ni primar ytan igen innan andra lagret läggs.
- Slipa innerhörn och eventuell trappa noga, ett dåligt slipat hörn är aldrig snyggt. Finishen på hörnen sätter ni på baslagerna.
- Innan applicering av Aquaciment XL, dammsuga ytorna och städa av med torr microfiberduk. Om där är smuts och damm så torkar materialet väldigt mycket snabbare.
- Rekommendationen från topciment är 2 lager Aquaciment XL men flera har nöjt sig med ett och fått goda resultat. Om ni vill ha en slätare yta lägger ni de 2 sista lagerna aquaciment XL vått i vått .
- Vi rekommenderar er att lägga sista lagret cement på botten för att undvika att spilla material på en färdig yta.
- Lappa aldrig sista lagret när materialet torkat, inte ens från samma mix. Detta kan ge en färgskillnad när det torkat och sealats.
Slipning #
- Slipningen görs alltid med en excentrisk slip eller för hand. Tänk på att ni är noga när ni slipar innerhörnen. Dåligt slipade innerhörn är något som få kunder uppskattar. Om ni upptäcker några större ojämnheter (bulor) när ni slipar det sista lagret bör ni inte försöka slipa ner dem. Ni kommer då slipa ner till basen igen vilket gör mörka märken. Dessa kommer alltid uppstå någonstans men vill vill inte att det ska se ut som en tydlig genomslipning vilket det gör om man slipar för hårt. Alla ojämnheter och ryggar som sticker upp kommer bli mörkare när de slipas. Det bidrar generellt bara till livet i materialet men tänk på det när ni slipar.
Slipa med följande papper #
- Aquaciment, XL,XXL 40grit
Lackning #
- Sealningen påbörjas inte förrän alla lagerna microcement är på plats på golv och väggar, samt slipade.
- Lacken ni använder heter Topciment WT Pool . WT Pool kommer färdigblandad och läggs i 2 lager med ca 6 timmar mellan. Ingen presealer används i pooler.
- När microcementen är på plats och alla ytorna är slipade, städa NOGA inför lackningen, microfiberduk är att rekommndera.
- Microcementen är känslig för märken från svarta kablar, repor från järn på pensel/roller osv innan topsealern är på. Tänk på detta, när ni kommit så här långt vill ni inte skapa ett svart streck som ni sedan skyddar med sealern och får svårt att få bort. Största försiktighet med andra ord.
- Täck botten där ni sealar så att ni inte spiller lack på botten, detta kan ge permanenta fläckar precis som övriga vätskor gör på en obehandlad cement. Extra viktigt på första lagret, skulle ni spilla en droppe så torkar ni upp den med papper (kan även föna om man vill göra allt man kan), sedan slipar ni ytan lätt. Det tycker vi fungerar bäst, men det betyder inte att det inte kommer kunna synas.
- Vi applicering av WT Pool använd en 8mm microstar rollern. Arbeta in materialet med lite hårdare tryck först så att den går ner i porerna, därefter rollar ni över med mindre tryck och jämnar ut det. Vi föredrar att “kryssdra” när vi rollar på lacken, vi arbetar då först lodrätt och sedan vågrätt så att vi täcker ytorna bra med lacken. Undvik överflödigt material och avsluta dragen mjukt. När ni penslar kanterna så pensla endast den biten ni arbetar med, annars kommer det kunna bli fula penseldrag om det hinner torka från er.
- Det kan vara svårt att uppnå rätt åtgång topsealer, framförallt på de första jobben. Alla tester är dock gjorda enligt mängden 0,12l /m2 över 2 lager. Skulle ni inte uppnå en mängd på över 50g/m2 sealer så rekommenderar vi att ni lägger ett lager till för att uppnå rätt skydd.
Efter avslutat arbete #
- Ytan får ej utsättas för vatten de första 7 dagarna efter avslutat projekt, därefter kan poolen fyllas upp och användas.
- Om ytan täcks så bör det göras med ett tält eller liknande över poolen så att lacken kan andas och härdas.
Viktig information till kunden #
- Rengör endast microcementen med PH-Neutrala rengöringsmedel.
- Ny WT-pool bör återappliceras med några års mellanrum för bibehållet skydd.
- För att minimera risken för sprickor, låt inte poolen frysa på vintern.